SLANÝ ŽITNÝ KOLÁČ S FAZOLKAMI A MOZZARELLOU

SUROVINY

Na těsto :
250 g celozrnné žitné mouky
100 ml oleje
100 ml studené vody
1 rovná kávová lžička soli
1 rovná kávová lžička jedlé sody

Na náplň :
200 g zelených fazolek
400 g zakysané smetany
2 vejce velikosti M
2 veliké stroužky česneku (20 g)
125 g mozzarelly
1/2 kávové lžičky soli
špetka pepře

1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

PŘÍPRAVA

  • Zelené fazolky spaříte a necháte důkladně okapat.
  • Česnek prolisujete nebo nastrouháte.
  • Mozzarellu pokrájíte na tenké plátky.
  • V misce smícháte metličkou smetanu, vejce, česnek, sůl a pepř.
  • Formu vymažete olejem pomocí mašlovačky.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Mouku prosejete do mísy, přidáte sůl, sodu, olej, vodu a vše nejprve nahrubo smícháte vařečkou. Následně rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto.
  • Těsto přemístíte do olejem vymazané formy. Těsto je nelepivé a pracujete s ním jako s modelínou. Rozprostřete ho po celé ploše formy včetně vyvýšených okrajů. Jde to velmi dobře jen rukama, případně si můžete pomoci jednoručním válečkem.
  • Směs smetany a vajec nalijete na těsto.
  • Pokladete fazolkami a mozzarellou.
  • Vložíte do trouby a pečete na 190 °C cca 35 minut.

Koláč je chutný teplý i studený. Hodí se na svačinu i na snídani.
Pokud ho doplníte zeleninovým salátem máte oběd nebo večeři.