SUROVINY
200 g tofu natural
200 g očištěné a oloupané kedlubny
50 g majolky nebo domácí majonézy
15 g lahůdkového droždí
cca 25 ml studené vody
svazeček pažitky o průměru 2 cm
1 větší stroužek česneku (4 g)
1/2 rovné kávové lžičky soli
Celková energetická hodnota cca 750 kcal.
PŘÍPRAVA
- Tofu a kedlubnu nastrouháte najemno nebo použijete sekáček na zeleninu.
- Česnek prolisujete.
- Pažitku pokrájíte nadrobno.
POSTUP
- Do mísy dáte kedlubnu s tofu, přidáte česnek, lahůdkové droždí, sůl, majonézu a důkladně promícháte.
- Pokud by pomazánka byla hustá (záleží na tom, kolik šťávy pustila kedlubna), přidáte ještě vodu, aby se vytvořila hladká konzistence pomazánky.
- Nakonec vmícháte pažitku.
Pomazánku mažete klasicky na chléb či pečivo a můžete ji ještě dozdobit sušenými rajčaty naloženými v oleji.
PRAKTICKÉ
- Pomazánka se mi osvědčila i jako náplň do tortill. Tortilly pomažu pomazánkou, posypu nadrobno pokrájenou naťovou cibulkou, přidám pokrájené rajče, natrhaný ledový salát, zabalím a rychlá večeře je na světě…