O KEDLUBNÁCH

Dobrý den, ráda bych se představila – jmenuji se Brukev Zelná, ale všichni mi říkají Kedlubno…

Kedlubna se řadí mezi košťálovou zeleninu, bez které si jaro a léto na talíři ani neumím představit.

Proč kedlubny jíst ?
Kedlubna obsahuje velké množství vitamínu C a vitamíny skupiny B.
Draslík zajistí odvodnění, mangan a hořčík pomůže s překonáním stresu a zlepší náladu, obsah železa vylepší krvetvorbu, selen nás ochrání před volnými radikály…
Díky velkému množství vlákniny nám kedlubna pomáhá s očistou a průchodností střev, je skvělým bojovníkem proti zácpě.
Kedlubna obsahuje minimum kalorií, což ocení především lidé na redukční dietě.

Nákup kedluben
Obchody nám nabízejí kedlubny téměř celoročně, jejich přirozená sezóna je však cca od května do podzimu.
V regálu s kedlubnami vybíráme pevné a pružné kusy s neovadlými, , které nejsou ve spodní části dřevnaté a mají neovadlé svěže zelené lístky.
Aby kedlubny doma co nejdéle vydržely a neseschly se, odřezává se jim zelená nať, která jinak z hlízy kedlubny odebírá vodu.

Kuchyňská úprava a použití
Kedlubny můžeme jíst syrové i tepelně upravené – pokud vám nevadí odér, který vzniká při zahřívání kedlubny, způsobený hořčičnou silicí.

Z kedlubny je ke konzumaci nejen dužnatá hlíza, ale i mladé listy, které obsahují nejvíce vitamínu C z celé kedlubny a mnoho vápníku – tyto lístky určitě nevyhazujte, ale použijte do syrových zeleninových salátů.

Co z kedluben připravit ?
Zkuste třeba:
Pomazánka z tofu, kedlubny a pažitky
Kedlubnový salát s řapíkatým celerem, salátem little gem a vejcem

A na závěr douška z jazykovědy: Kedlubna nebo kedluben ?
Můžete si vybrat – obě varianty jsou správné a obě jsou spisovné.
Původ slova je z německého nářečí – Kellrüben – a česká zkomolenina tohoto slova se natrvalo stala součástí našeho slovníku.