SUROVINY
Na koláč:
400 g rebarbory
150 g žitné celozrnné mouky
50 g ovesných vloček
40 g třtinového cukru
2 vejce velikosti M
100 ml oleje
200 ml kefíru
1 rovná kávová lžička jedlé sody
Na drobenku:
50 g žitné celozrnné mouky
25 g třtinového cukru
25 g másla (plátek silný 1 cm)
Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2.540 kcal.
Varianta bez lepku:
150 g žitné mouky do těsta nahradíte 75 g polohrubé kukuřičné mouky a 75 g rýžové celozrnné mouky, ovesné vločky nahradíte ovesnými vločkami bez lepku. 50 g žitné mouky na drobenku nahradíte 50 g ovesných vloček bez lepku, které pomelete tyčovým mixérem na mouku.
PŘÍPRAVA
- Rebarboru omyjete, silné řapíky oloupete a spaříte ji horkou vodou (viz Praktické).
- Stonky scedíte, necháte trochu zchladnout a pak pokrájíte na drobné kostičky cca 1,5 x 1,5 cm.
- Mouku prosejete do mísy, přidáte cukr, sodu a promícháte.
- V druhé misce metličkou smícháte vejce, olej a kefír.
- Ovesné vločky pomelete pomocí tyčového mixéru a přidáte k moučné směsi.
- Do třetí misky si připravíte drobenku – smícháte změklé pokrájené máslo, cukr, mouku a vše rukou tak dlouho zpracováváte, až vám vznikne pod rukou drobivá směs.
- Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do moučné směsi vlijete tekutou směs a vymícháte hladké těsto, které přesunete do formy.
- Na těsto rovnoměrně pokladete kousky rebarbory.
- Koláč posypete drobenkou.
- Vložíte do trouby a pečete na 190 °C cca 25 – 30 min, dokud není drobenka zlatavá.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, pak ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se drobenka na koláči odshora nepřipalovala.
PRAKTICKÉ
- Jak spařit rebarboru:
Řapíky rebarbory pokrájíte na kratší špalíčky, aby se vešly do mísy a zalijete je právě vroucí vodou z rychlovarné konvice. Necháte odstát cca 2 – 5 minut podle tloušťky řapíků a pak scedíte. Spařením snížíte obsah kyselin a také řapíky změknou a budou se lépe krájet. - Žitnou celozrnnou mouku můžete zcela nahradit celozrnnou moukou špaldovou nebo pšeničnou.
- Kefír můžete nahradit bílým jogurtem.