REBARBOROVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

SUROVINY

Na koláč:
400 g rebarbory
150 g žitné celozrnné mouky
50 g ovesných vloček
40 g třtinového cukru
2 vejce velikosti M
100 ml oleje
200 ml kefíru
1 rovná kávová lžička jedlé sody
Na drobenku:
50 g žitné celozrnné mouky
25 g třtinového cukru
25 g másla (plátek silný 1 cm)

Uvedené množství je do  klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2.540 kcal.

Varianta bez lepku:
150 g žitné mouky do těsta nahradíte 75 g polohrubé kukuřičné mouky a 75 g rýžové celozrnné mouky, ovesné vločky nahradíte ovesnými vločkami bez lepku. 50 g žitné mouky na drobenku nahradíte 50 g ovesných vloček bez lepku, které pomelete tyčovým mixérem na mouku.

PŘÍPRAVA

  • Rebarboru omyjete, silné řapíky oloupete  a spaříte ji horkou vodou (viz Praktické).
  • Stonky scedíte, necháte trochu zchladnout a pak pokrájíte na drobné kostičky cca 1,5 x 1,5 cm.
  • Mouku prosejete do mísy, přidáte cukr, sodu a promícháte.
  • V druhé misce metličkou smícháte vejce, olej a kefír.
  • Ovesné vločky pomelete pomocí tyčového mixéru a přidáte k moučné směsi.
  • Do třetí misky si připravíte drobenku – smícháte změklé pokrájené máslo, cukr, mouku a vše rukou tak dlouho zpracováváte, až vám vznikne pod rukou drobivá směs.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do moučné směsi vlijete tekutou směs a vymícháte hladké těsto, které přesunete do formy.
  • Na těsto rovnoměrně pokladete kousky rebarbory.
  • Koláč posypete drobenkou.
  • Vložíte do trouby a pečete na 190 °C  cca 25 – 30 min, dokud není drobenka zlatavá.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, pak ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se drobenka na koláči odshora nepřipalovala.

PRAKTICKÉ

  • Jak spařit rebarboru:
    Řapíky rebarbory pokrájíte na kratší špalíčky, aby se vešly do mísy a zalijete je právě vroucí vodou z rychlovarné konvice.  Necháte odstát cca 2 – 5 minut podle tloušťky řapíků a pak scedíte. Spařením snížíte obsah kyselin a také řapíky změknou a budou se lépe krájet.
  • Žitnou celozrnnou mouku můžete zcela nahradit celozrnnou moukou špaldovou nebo pšeničnou.
  • Kefír můžete nahradit bílým jogurtem.