O ŘEDKVIČKÁCH

Ředkvička je další z poslů jara a následného léta, kterého rádi vítáme na svém talíři. Ředkvičky jsou oblíbenou kořenovou zeleninou nejen pro svou charakteristickou křupavost a pikantnost, ale též pro svou barevnou, tvarovou a chuťovou pestrost.

Proč ředkvičky jíst ?

Ředkvičky mají nemálo zdravotních benefitů. Obsažené hořčičné oleje působí v lidském těle antimykoticky a antibakteriálně – usmrcují střevní bakterie a plísně.  Ředkvičky pomáhají proti nadýmání, průjmům i zácpě. Při rýmě i kašli uvolňují hleny a působí dezinfekčně na sliznice. Obsahují poměrně velké množství vitamínu C, dále vitamíny skupiny B, karoten či vitamín E. Z minerálních látek pak draslík, vápník, fosfor a hořčík. Jsou nízkokalorické, a proto je jejich konzumace vhodná při snižování váhy. Působní močopudně. Jsou také plné vlákniny, která podporuje naše trávení a je blahodárná pro naše střeva.

Nákup a skladování ředkviček
Druhů ředkviček je mnoho – od těch brzkých jarních, přes letní až po podzimní odrůdy.  Proto bývají běžně k mání velkou část roku v každém supermarketu. Pokud prahnete po jiných barvách jako je růžová, bílá, žlutá či fialová – budete muset navštívit farmářské trhy, kde bývá nabídka ředkviček pestřejší.

Nakupujte ředkvičky, které jsou tvrdé, lesklé a mají nepoškozený povrch bez skvrn či prasklin.  Nať by měla být svěží, zelená, bez zažloutlých listů.
Aby vám ředkvičky co nejdéle vydržely a neseschly se, odříznete z nich zelenou nať, která z ředkviček odebírá vodu. Pak je vložíte do igelitového sáčku nebo uzavíratelné plastové krabičky – tím zajistíte dostatečnou vlhkost, kterou ředkvičky potřebují. Následně je uskladníte v lednici, kde vydrží i přes týden.

Jestliže jste na ředkvičky v lednici zapomněli a potřebujete jim vrátit ztracenou svěžest, namočte je krátce do studené vody. Ale opravdu jen krátce, jinak by se z ředkviček vyplavil vitamín C, který je rozpustný ve vodě. Osobně to dělám takto: do hlubokého talíře dám trochu vody a ředkvičky do něj naskládám tak, aby byla ve vodě ponořená pouze spodní část s kořínky. Ředkvičky se „napijí“ a vypadají svěžeji.

Kuchyňská úprava ředkviček

Ředkvičky uplatníte především ve studené kuchyni. Ať už ve formě salátů, pomazánek, jako přílohu k masu nebo jako koktejl či polévku. Můžete je ale i naložit, zapékat, dusit…
Pokud potřebujete snížit palčivost ředkvičky, většinou ji stačí jen oloupat. Pokud by to nepomohlo (záleží na odrůdě), bude nutné ředkvičku tepelně upravit – v tomto případě ředkvičku loupat nebudete.
V kuchyni se uplatní i ředkvičková nať, kterou můžete nasekat jako doplňkovou zeleninu do salátů, udělat z ní pesto nebo ji přidat do domácího zeleninového vývaru.

Co z ředkviček připravit či uvařit ?

Vyzkoušejte třeba :
Pomazánka z tofu a ředkviček
Tvarohová pomazánka s ředkvičkami a pažitkou
Salát z pekingského zelí, ředkviček a sýra niva
Salát z rukoly, ředkviček a salátu little gem
Salát z rukoly, ředkviček a balkánského sýra
Salát z rukoly, ředkviček a bílé ředkve
Salát ze špenátu, rukoly a ředkviček s vejcem
Bramborový salát s ředkvičkami a pažitkou
Koktejl z ředkviček a pórku
Vaječná omeleta s ředkvičkami a naťovou cibulkou

© autorský text
informace o léčivých účincích čerpány z knihy Oberbeil – Lentz: Léčba ovocem a zeleninou, Fortuna Libri, 2003 a z knihy Lánská – Zemina: Od artyčoku po zelí, zelenina v kuchyni, Květ, 1998.