BRAMBOROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI A PAŽITKOU

SUROVINY

500 g brambor
250 g ředkviček
100 g naťové cibulky
10 g pažitky
70 g majolky
3/4 rovné kávové lžičky soli do salátu
1 polévková lžíce soli do vody
750 ml studené vody

Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní chod, případně 3 – 4 porce přílohové.
Recept je vhodný pro candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 990 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Brambory oloupete a pokrájíte na kostky velikosti sousta.
  • Brambory vložíte do hrnce s osolenou studenou vodou a od bodu varu vaříte cca 10 minut doměkka. Uvařené brambory vlijete do síta, propláchnete studenou vodou a necháte vychladnout.
  • Ředkvičky pokrájíte na kolečka či půlkolečka dle jejich velikosti.
  • Cibulku pokrájíte na tenká kolečka.
  • Pažitku posekáte najemno.

POSTUP

  • Všechny suroviny dáte do mísy, posolíte, přidáte majolku, vše důkladně promícháte a podáváte.

Tento salát můžete jíst samotný jako hlavní chod, nahradí ale i klasický přílohový bramborový salát.

CHUŤOVÉ OBMĚNY A VARIACE:
– cibuli nahraďte pórkem
– pažitku nahraďte petrželkou, medvědím česnekem nebo doma vypěstovanou řeřichou
– přimíchejte dvě natvrdo vařená vejce pokrájená na kostičky