DOMÁCÍ PĚSTOVÁNÍ ŘEŘICHY

Budete potřebovat:
sáček semínek řeřichy seté (nebo řeřichy dánské)
kousek buničité vaty nebo vatové tampony (lze použít i toaletní papír)
malá mělká nádobka (miska, podšálek, víčko od široké zavařovací sklenice…)
voda

Postup:
Vatu či vatová kolečka vložíte na dno do misky tak, aby celé dno bylo vatou pokryté.
Vatu v mističce navlhčíte vodou.  Vata by měla být dost mokrá – ne však tak moc, aby v mističce voda stála.
Vatu hustě posypejte semínky ze sáčku – jen pro lepší představu: na posyp misky velikosti mýdlenky (viz úvodní foto) je potřeba 1/2 sáčku semínek.

Misku se semínky přesunete na okenní parapet – nejlépe tam, kde je hodně světla a případně i sluneční svit. Již druhý den začne řeřicha klíčit.

Pak už jen stačí denně řeřichu zalít a počkat cca 5 – 7 dní.
Na zalévání určitě nezapomeňte – pokud jednou řeřicha povadne, většinou už nemá sílu se zvednout a pokračovat v růstu.
Také počítejte s tím, že řeřicha vydává při růstu štiplavou vůni.

Až řeřicha vyroste do výšky cca 6 – 8 cm, je doba sklizně.
Sklizeň jde nejlépe od ruky pomocí nůžek.

Ustřihnutá řeřicha je určená k přímé konzumaci – nejlépe zastudena, aby si zachovala všechny důležité látky, které obsahuje.

Řeřicha má jemně štiplavou chuť a je nejen skvělým zdrojem vitamínu C ale i dalších vitamínů a minerálních látek.
Napomáhá trávení a látkové výměně, aktivuje žlučník, podporuje tvorbu krve a působí močopudně.

Řeřicha má v kuchyni široké uplatnění –  můžete ji vmíchat do různých pomazánek nebo jí hustě posypat chléb namazaný máslem, přidat ji do rizota, do zeleninových salátů či s ní ozdobit naservírovanou polévku.