SUROVINY
1 kg brambor
500 g směs kapusty, kadeřávku a mangoldu
300 g cibule
150 g kvalitní paprikové klobásy
200 g balkánského sýra
200 g zakysané smetany
3 vejce
1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy
1/2 kávové lžičky soli do vajec
Z uvedeného množství je 4 – 6 porcí.
Celková energetická hodnota cca 2 850 kcal.
PŘÍPRAVA
Příprava tohoto pokrmu se řadí mezi ty náročnější – jak na čas, tak na množství použitého nádobí i surovin, ale určitě stojí za vyzkoušení.
- Brambory oloupete, pokrájíte na kousky velikosti sousta a uvaříte ve slané vodě do poloměkka cca 8 -10 minut varu (záleží na velikosti a druhu brambor).
- Klobásu rozkrojíte po délce a pak ještě pokrájíte na plátky – vzniknou půlkolečka.
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
- Cibuli pokrájíte na kostičky.
- V misce smícháte smetanu, vejce, balkánský sýr a sůl.
- Kapustové listy zbavené středového žebra pokrájíte na kousky cca 5×5 cm.
- Listy kadeřávku zbavíte středových stonků a natrháte na menší kusy.
- Listy mangoldu překrojíte tak, aby byl list zvlášť a řapík zvlášť. Listy natrháte na menší kusy a řapíky pokrájíte na cca 3 cm dlouhé špalíčky.
- Kapustu, kadeřávek a řapíky mangoldu spaříte ve vroucí osolené vodě – zde je jednoduchý návod, jak na to.
- Z okapaných spařených listů vymačkáte přebytečnou vodu, dáte je do mísy k předvařeným bramborám, přidáte listy mangoldu a promícháte.
- Zapékací mísu nebo pekáček vymažete olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Klobásu dáte na suchou pánev a necháte vypéct tuk.
- Přidáte cibuli, za průběžného míchání restujete cca 5 minut a pak odstavíte z ohně.
- Na dno pekáčku vsypete polovinu brambor s listy zeleniny, posypete polovinou opečené klobásy s cibulí a zalijete polovinou smetanové směsi.
- Navrstvíte druhou polovinu brambor s listy zeleniny, přidáte klobásu s cibulí, přelijete zbytkem smetanové směsi a vložíte do trouby.
- Pečete na 190 °C cca 30 minut.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se klobása odshora nepřipalovala.
PRAKTICKÉ
- Tento recept můžete uvařit jen z jednoho druhu zeleniny (např. jen kapusta) nebo dvou druhů (např. kadeřávek s mangoldem) podle toho, co máte k dispozici.
- U kapustových listů se zbavíte tvrdého středového žebra pomocí kuchyňského nože.
- Tvrdý středový stonek kadeřávku nemusíte vykrajovat nožem jako kapustu, list jde od stonku jednoduše odtrhnout rukou.
- Pokrájením klobásy na půlkolečka zajistíte lepší a rychlejší vypečení tuku.
- Pokud máte na výběr, použijte mangold s barevnými stonky (žluté, oranžové, červené), jejich barva jídlo krásně oživí.