ZAPEČENÉ KROUPY S HRACHEM A UZENÝM MASEM – šoulet

Přidáno dne 12.12.2015

200 g  velkých (např. zabíjačkových, č. 10) ječných krup
200 g hrachu
200 g uzeného masa
200 g cibule
30 g česneku (4 veliké stroužky)
1/2 kávové lžičky majoránky
1 polévková lžíce sádla (na orestování cibule)
1 kávová lžička sádla (do krup)
1 kávová lžička soli (do krup)
1 kávová lžička soli (do směsi)

Celková energetická hodnota cca 1.830 kcal.

Z uvedeného množství jsou 4 velké porce.

Hrách přes noc namočíte do studené vody.

Hrách a kroupy uvaříte doměkka dle návodu na obalu. Jste-li vlastníky tlakového hrnce, využijte návodu – jak uvařit hrách v tlakovém hrnci a jak uvařit kroupy v tlakovém hrnci – ušetříte tím spoustu času.

Cibuli pokrájíte nadrobno, česnek prolisujete a uzené maso pokrájíte na kostičky cca 2 x 2 cm.

Cibuli s česnekem zpěníte na sádle. Po chvíli přidáte uzené maso a vše orestujete dozlatova.

Uvařený hrách a kroupy smícháte dohromady s orestovanou směsí, lžičkou soli a majoránkou.
Hmotu přemístíte do zapékací mísy – tu už nemusíte nijak vymazávat, směs je dostatečně mastná.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20 minut.

Výhodou tohoto jídla je, že se dá vařit na etapy – většinou večer uvařím kroupy a na druhý den uvařím namočený hrách. Pokud si takto čas strávený v kuchyni rozložíte, recept se stává  rychlým a jednoduchým.

Šoulet je veliká dobrota – určitě ho vyzkoušejte :).

Postní varianta :
vynecháte uzené maso a místo něj dáte o něco více česneku, cibule a majoránky. Místo sádla použijete rostlinný olej.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *