JAK UVAŘIT KROUPY V TLAKOVÉM HRNCI

Přidáno dne 01.12.2015

Kroupy důkladně přeberete – tomuto úkonu doporučuji věnovat zvýšenou pozornost.
V kroupách se mohou nacházet různé tvrdé úkazy (například kamínky), proto vše, co se netváří jako zdravé zrno, bez milosti vyhoďte.

Přebrané kroupy propláchnete ve studené vodě a vsypete do tlakového hrnce.

Na 250 g klasických zabíjačkových krup (kroupy velké, č. 10)  přidáte 1 kávovou lžičku soli a 1 kávovou lžičku sádla.
Kroupy zalijete studenou vodou tak, aby voda byla  2 – 3 cm nad povrchem krup.

Hrnec zavřete, přivedete k varu a od bodu varu vaříte 15 minut – zde neopomeňte základní principy vaření ve vašem tlakovém hrnci, které máte v návodu.
Pak vypnete plotýnku a hrnec necháte zavřený ještě 10 minut stát. Poté vypustíte zbytek páry a hrnec otevřete. Kroupy slijete (pokud nějaká voda zbyla) a je uvařeno.

U mého tlakového hrnce, který se nijak nereguluje a nenastavuje – prostě se jen zavře, postupuji takto: hrnec zavřu, pojistný ventil dám do vertikální polohy a na velkém hořáku zprudka přivedu k varu tj. hrnec začne syčet a pouštět páru z ventilu. Jakmile se toto začne dít, hned hrnec přemístím na nejmenší hořák sporáku, snížím plamen hořáku na minimum a sklopím ventil do vodorovné polohy, aby neucházela pára. Po 2oti minutách vaření vypnu, nechám 10 minut stát. Pak otevřu ventil, nechám hrnec vysyčet a otevřu.

A proč přidávat ke kroupám sádlo ? Jednoduše proto,  abyste měli jistotu, že se kroupy nepřipálí.
A kromě toho, sádlo kroupy báječně ochutí…:).

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *