JAK UVAŘIT KROUPY V TLAKOVÉM HRNCI

Příprava:
Kroupy důkladně přeberete.
V kroupách se mohou nacházet různé tvrdé úkazy (například kamínky nebo písek) – proto vše, co se netváří jako zdravé zrno, bez milosti vyhoďte.
Přebrané kroupy propláchnete na sítu ve studené vodě a vsypete do tlakového hrnce.

Vaření:
Kroupy zalijete studenou vodou tak, aby voda byla  2 – 3 cm nad povrchem krup.

Na 250 g  krup  přidáte 1 kávovou lžičku soli a 1 kávovou lžičku sádla (nebo rostlinného oleje) – tuk zajistí, že se kroupy nepřipálí a sádlo navíc kroupy ještě ochutí.

Tlakový hrnec zavřete (u starších typů tlakových hrnců ještě dáte ventil tj. regulátor tlaku do správné polohy – u mého hrnce je to poloha svislá) a zpudka přivedete k varu (tj. hrnec začne syčet a pouštět páru z ventilu) – v receptech se můžete setkat s termínem „od prvního zasyknutí“.
A to je moment,  kdy snížíte teplotu tak, aby ucházelo z ventilu jen velmi malé množství páry – v podstatě dáte plotýnku na minimum (a případně ještě u starších typů tlakových hrnců sklopíte ventil do vodorovné polohy, aby neutíkala z hrnce pára) a začnete počítat čas vaření.

Kroupy vaříte 15 minut.
Pak hrnec odstavíte z teplé plotny a necháte zavřený ještě 10 minut stát.

Poté vypustíte přes ventil zbytek páry a hrnec otevřete.
Pokud v hrnci zbyla nějaká voda, tak kroupy přes síto slijete a je uvařeno.

Uvedený čas varu je orientační – u vaření v tlakovém hrnci záleží na mnoho proměnných – model a stáří tlakového hrnce, druh sporáku na kterém vaříte, tlak v hrnci, množství a kvalita krup….