JAK UVAŘIT HRÁCH V TLAKOVÉM HRNCI

Přidáno dne 01.12.2015

Hrách přeberete, propláchnete vodou a namočíte přes noc do velkého množství  studené vody – nemusí to být zrovna přes noc, ale takových 6 – 8 hodin hrách k namočení určitě potřebuje.

Vodu, ve které se hrách máčel, vylijete a hrách propláchnete studenou vodou.
A proč slívat vodu, ve které se hrách máčel ?
Protože puriny (nadýmavé látky) se namáčením vyplavují právě do této vody.

A teď již k vaření:
Namočený hrách nasypete do tlakového hrnce a zalijete čerstvou studenou vodou tak, aby voda byla  2 – 3 cm nad povrchem.

Tlakový hrnec zavřete, přivedete k varu a od bodu varu vaříte 30 minut.
U vaření hrachu platí přímá úměra – čím déle máte hrách namočen, tím kratší dobu vaříte (uvedených 30 minut je pro hrách máčený 6 hodin).
Pak vypnete plotýnku a hrnec necháte zavřený ještě 10 minut dojít.
Poté vypustíte zbytek páry z hrnce a hrnec otevřete.
Hrách slijete a je uvařeno.

Osobně k 0,5 kg hrachu do tlakového hrnce přidávám kousek mořské řasy (cca 3 cm), která doplní do luštěnin chybějící aminokyseliny a též sníží nadýmavý efekt.
A ještě přisypávám jednu kávovou lžičku majoránky nebo bazalky, aby se zlepšila stravitelnost hrachu.

Jen pro jistotu dodávám – zásadně nesolte ! – protože by hrách nezměkl, neprovařil by se, zůstal by tvrdý.
Vždy solte až po uvaření.

U mého tlakového hrnce, který se nijak nereguluje a nenastavuje – prostě se jen zavře, postupuji takto:
naplněný hrnec zavřu, pojistný ventil dám do vertikální polohy a na velkém hořáku zprudka přivedu k varu tj. hrnec začne syčet a pouštět páru z ventilu – v receptech se můžete setkat s termínem „od prvního zasyknutí“ – tak to je právě tento moment.
Jakmile se toto začne dít, hned hrnec přemístím na nejmenší hořák sporáku, jehož plamen snížím na minimum a sklopím ventil do vodorovné polohy, aby neucházela pára.
Vařím 3o minut, pak vypnu a nechám 10 minut stát. Pak otevřu ventil, nechám hrnec vysyčet a otevřu.

A  na závěr ještě jeden vyzkoušený tip  na ještě větší snížení nadýmavého efektu :
Než dáte hrách vařit do tlakového hrnce, tak hrách zprudka přiveďte v hrnci  k varu v čerstvé studené vodě.
Jen co voda začne vřít, hned hrách odstavíte z plotny, scedíte a propláchnete studenou vodou.
Hrách přesypete do tlakového hrnce, zalijete novou čerstvou studenou vodou a postupujte dle návodu nahoře.
Tímto rychlým převařením se ze slupky hrachu, která obsahuje nadýmavých látek nejvíc, ještě nějaké ty puriny navíc vyplaví :).

 

Co říkají ostatní

  1. Zdenka. 20.03.2017 v 11:41

    Tento recept se mi libi,hlavne ta vysvetleni ohledne purinu.Manzel ma dnu,takze budu takhle varit.dhky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *