ZAPEČENÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

500 g růžičková kapusta
40 g strouhaný parmezán
100 g anglická slanina vcelku
200 g smetana 12 % (1 kelímek)
2 vejce velikosti M
1/2 rovné kávové lžičky soli do smetany
1 rovná polévková lžíce soli do vody ke kapustě
1 kávová lžička cukru do vody ke kapustě

Recept je vhodný pro nízkosacharidovou a bezlepkovou dietu.

Celková energetická hodnota cca 1.140 kcal.

Z uvedeného množství jsou 2 porce bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.

Růžičkovou kapustu očistíte.

Anglickou slaninu pokrájíte na drobné kostičky.

V misce si smícháte smetanu s parmezánem, vejci a solí.

Kapustičky vložíte do vroucí vody se solí a cukrem a vaříte 4 minuty – tento čas se týká kapustiček, které mají v průměru cca 3 cm  – pokud jsou větší, vaříte přiměřeně déle.
Poté scedíte a zchladíte proudem studené vody.

Pokrájenou anglickou slaninu vhodíte na pánev, bez přidání tuku opečete dozlatova a odstavíte z ohně.
Pak k opečené slanině přidáte okapané kapustičky, které v pánvi lehce prohodíte a promícháte, aby se obalily tukem a smíchaly s opečenou slaninou – tento krok zajistí, že nebudete muset vymazávat zapékací formu.

Obsah pánve přesypete do menší zapékací mísy (používám rozměr 20×20 cm) a zalijete ochucenou smetanou.

Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a zapečete cca 20 – 25 minut dozlatova.

Pokrm podaný bez přílohy, je vhodný pro nízkosacharidovou a bezlepkovou dietu.
S vařenými brambory je vhodný pro dietu bezlepkovou.