1 balíček listového těsta (300 g)
250 g tučného tvarohu
250 g cukety (tj. jedna o délce cca 25 cm)
2 – 3 polévkové lžíce domácího bazalkového nebo domácího pažitkového pesta
sůl, pepř
Toto je množství do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Cuketu nakrájíte na 0,5 cm široká kolečka, posypete solí a necháte vypotit.
Po půlhodince přebytečnou vypocenou vodu slijete a cuketu otřete papírovou utěrkou od přebytečné soli a zbytku vody.
Formu vyložíte pečícím papírem a vyváleným listovým těstem tak, aby byly těstem obložené i okraje formy. Listové těsto na dně propícháte vidličkou, aby pára měla kam utíkat a těsto nedělalo bubliny.
V misce smícháte tvaroh a pesto.
Vzniklou směs rovnoměrně rozetřete na těsto – nejlépe to jde spodní částí lžíce nebo stěrkou.
Tvarohovou směs pokladete nakrájenou cuketou, opepříte a dáte péct do předem vyhřáté trouby.
Prvních 10 minut pečete zprudka na 200 °C, pak zmírníte na 160°C a pečete zvolna dalších 20 minut.
Koláč je dobrý teplý i studený.
Varianta :
koláč je velmi dobrý i bez cukety – jen s tvarohovo-pestovou náplní – jen se mu už nedá říkat cuketový…:)
Lepí se vám při válení listové těsto na váleček ? Zkuste tento tip, jak tomu zabránit…