SUROVINY
1 balení rozváleného listového těsta (cca 275 g)
250 g plnotučného tvarohu
1 vejce
100 g domácího bazalkového pesta se sušenými rajčaty (2 vrchovaté polévkové lžíce)
200 g keříčkových nebo cherry rajčat
100 g balkánského sýra
1/2 rovné kávové lžičky soli
Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
PŘÍPRAVA
- V misce smícháte tvaroh, vejce, pesto a sůl.
- Rajčata pokrájíte na měsíčky.
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
- Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Těstem pokryjete dno i okraje formy. Těsto na dně formy několikrát propícháte vidličkou.
- Na těsto přemístíte náplň, pokladete rajčaty a zasypepte sýrem.
- Vložíte do trouby a pečete dozlatova dle zvyklosti (každá trouba peče listové těsto jinak).
Osobně peču listové těsto ve své elektrické maloobjemové troubě takto: koláč vložím do trouby rozehřáté na 200 °C – takto peču 10 minut. Pak snížím teplotu na 180 °C a dopékám ještě cca 20 – 25 minut – ke konci hlídám.
Po vyjmutí z trouby necháte koláč ve formě lehce zchladnout a pak pokrájíte na díly.
Koláč je chutný vlažný i studený.
PRAKTICKÉ
- Těsto se propichuje vidličkou proto, aby mohla při pečení unikat pára a netvořily se bubliny.