POSTNÍ KROUPOVÁ POLÉVKA

SUROVINY

  • 100 g ječných krup (střední, č. 7)
  • 350 g brambor
  • hrst sušených hub (cca 10 – 15 g)
  • 5 velikých stroužků česneku (25 g)
  • 1 kávová lžička rostlinného oleje do krup
  • 1 kávová lžička soli do krup
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
    na orestování česneku
  • 2 rovné kávové lžičky soli do polévky
  • 1 kávová lžička majoránky
  • špetka pepře
  • 600 ml studené vody na uvaření krup
  • 800 ml horkého nesoleného domácího zeleninového vývaru

Z uvedeného množství jsou 4 porce jako hlavní chod.

PŘÍPRAVA

  • Sušené houby namočíte alespoň na půl hodiny do 200 ml studené vody.
  • Kroupy přeberete a propláchnete ve studené vodě.
  • Brambory nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
  • Česnek pokrájíte na tenké plátky a na oleji ho orestujete dozlatova.

POSTUP

  • Kroupy vsypete do tlakového hrnce, vlijete namočené houby i s vodou, ve které se máčely, přidáte olej, sůl a zalijete studenou vodou. Hrnec uzavřete, natlakujete a následně vaříte na mírném ohni 15 minut.
  • Tlakový hrnec odstavíte z ohně a necháte ho ještě 10 minut zavřený. Pak hrnec otevřete a budete
    v něm nadále vařit jako v klasickém hrnci (tj. už ho nebudete napevno zavírat tlakovou poklicí).
  • K uvařeným kroupám s houbami přilejete horký nesolený zeleninový vývar.
  • Přidáte orestovaný česnek a pokrájené brambory. Dochutíte solí, pepřem, majoránkou, přivedete opět k varu a vše vaříte ještě cca 10 minut do změknutí brambor.

PRAKTICKÉ

  • Pokud nejste zcela zběhlí ve vaření krup v tlakovém hrnci, podrobný návod si můžete přečíst zde.
  • V běžném hrnci budete kroupy vařit do změknutí cca 30 – 40 minut.
  • Při restování se česneku věnujte a míchejte ho,aby se nepřipálil a nezhořkl.
  • Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte nebo používáte jiný druh vývaru či vývar z kostky, potřebné množství soli do polévky bude menší, než je uvedeno v receptu.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.