POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

SUROVINY

300 g hlívy ústřičné
100 g cibule
3 větší stroužky česneku (14 g)
25 g instantní pohankové kaše či vloček (nebo viz Praktické)
30 ml oleje
2 rovné kávové lžičky sladké mleté papriky
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
2 rovné kávové lžičky soli
špetka pepře
1 kávová lžička majoránky
1 litr vroucí vody (nebo domácího zeleninového vývaru nebo viz Praktické)

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu – fáze III.
Celková energetická hodnota cca 542 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Očištěné houby rozkrájíte – hlavičky a nohy zvlášť.
  • Hlavy hub rozkrájíte po vláknu na proužky silné cca 1 cm, nohy nasekáte nadrobno (nebo použijete sekáček na zeleninu).
  • Cibuli pokrájíte nadrobno.
  • Česnek prolisujete.

POSTUP

  • Na oleji zpěníte cibuli a když začne zlátnout, přidáte mletou papriku a cca půl minuty restujete a mícháte.
  • Přidáte pokrájenou hlívu, sůl, pepř, kmín a restujete a mícháte do té doby, dokud hlíva nepustí vodu a nezmenší svůj objem.
  • Zalijete horkou vodou (nebo vývarem), opět přivedete k varu a vaříte cca 20 minut do změknutí hub.
  • Polévku odstavíte z ohně, přidáte česnek, majoránku a instantní pohankovou kaši, která polévku zahustí.
  • Polévku důkladně promícháte a necháte 5 minut odpočinout, aby se rozpustila kaše a prolnuly chutě.

Pokud vám bude polévka něco chuťově připomínat, bude to nejspíš dršťková polévka…

PRAKTICKÉ

  • Nemáte instantní pohankovou kaši či vločky? Nevadí.
    Na zahuštění můžete použít 150 – 200 g brambor, které nastrouháte najemno a přidáte do polévky 10 minut před koncem varu. Brambory svým škrobem polévku zahustí.
  • Pokud vám syrový česnek nedělá dobře, přidejte ho do polévky již v průběhu vaření.
  • Zeleninový vývar můžete nahradit vodou a 1 polévkovou lžící domácí sušené zeleninové směsi.
  • Namísto sladké mleté papriky můžete použít i papriku uzenou.