SUROVINY
300 g hlívy ústřičné
100 g cibule
3 větší stroužky česneku (14 g)
25 g instantní pohankové kaše či vloček (nebo viz Praktické)
30 ml oleje
2 rovné kávové lžičky sladké mleté papriky
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
2 rovné kávové lžičky soli
špetka pepře
1 kávová lžička majoránky
1 litr vroucí vody (nebo domácího zeleninového vývaru nebo viz Praktické)
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu – fáze III.
Celková energetická hodnota cca 542 kcal.
PŘÍPRAVA
- Očištěné houby rozkrájíte – hlavičky a nohy zvlášť.
- Hlavy hub rozkrájíte po vláknu na proužky silné cca 1 cm, nohy nasekáte nadrobno (nebo použijete sekáček na zeleninu).
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Česnek prolisujete.
POSTUP
- Na oleji zpěníte cibuli a když začne zlátnout, přidáte mletou papriku a cca půl minuty restujete a mícháte.
- Přidáte pokrájenou hlívu, sůl, pepř, kmín a restujete a mícháte do té doby, dokud hlíva nepustí vodu a nezmenší svůj objem.
- Zalijete horkou vodou (nebo vývarem), opět přivedete k varu a vaříte cca 20 minut do změknutí hub.
- Polévku odstavíte z ohně, přidáte česnek, majoránku a instantní pohankovou kaši, která polévku zahustí.
- Polévku důkladně promícháte a necháte 5 minut odpočinout, aby se rozpustila kaše a prolnuly chutě.
Pokud vám bude polévka něco chuťově připomínat, bude to nejspíš dršťková polévka…
PRAKTICKÉ
- Nemáte instantní pohankovou kaši či vločky? Nevadí.
Na zahuštění můžete použít 150 – 200 g brambor, které nastrouháte najemno a přidáte do polévky 10 minut před koncem varu. Brambory svým škrobem polévku zahustí. - Pokud vám syrový česnek nedělá dobře, přidejte ho do polévky již v průběhu vaření.
- Zeleninový vývar můžete nahradit vodou a 1 polévkovou lžící domácí sušené zeleninové směsi.
- Namísto sladké mleté papriky můžete použít i papriku uzenou.