POLÉVKA Z BRAMBOR, HUB A VEJCE (KULAJDA)

2 velké hrsti sušených hub
600 g brambor
100 g cibule (jedna středně velká)
200 g smetany 31% (1 kelímek)
plátek másla o tloušťce 1 cm
1 polévková lžíce sušeného kopru (nebo hrst kopru čerstvého)
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
1 rovná polévková lžíce soli
3 kávové lžičky umeocta (octa)
větší špetka pepře

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.

Houby namočíte přes noc do studené vody – vody nedávejte moc, jen tak, aby byly ponořené.

Cibuli pokrájíte nadrobno.
Brambory oškrábete a nakrájíte je na drobné kostičky o hraně cca 1 x 1 cm.

Na másle orestujete cibuli dozlatova.
Přidáte namočené houby včetně vody, ve které se máčely, přivedete k varu a vaříte společně 15 minut.

Pak do hrnce k houbám vlijete 1 litr horké vody, přidáte pokrájené brambory, kmín, sůl a pepř.
Přivedete k varu a vaříte do změknutí brambor, což je cca 10 minut.

Pak vlijete smetanu, přidáte kopr, dochutíte octem.
Počkáte až vzejde var, cca 2 minuty provaříte a odstavíte z ohně.

Jako vložku do polévky dávám vajíčko – většinou ztracené vejce – to je u nás ve velké oblibě.:). Stejnou službu udělá i vajíčko uvařené natvrdo  – vždy počítám jedno vajíčko na jeden talíř polévky.

Stejně jako do ostatních polévek, ani zde záměrně nepřidávám mouku v podobě jíšky či závaru –  pokud byste chtěli polévku krémovější, stačí jen část brambor vyndat z polévky, rozmixovat a vrátit zpět :).