POLÉVKA Z BRAMBOR, HUB A VAJEC (kulajda)

SUROVINY

  • 30 g sušených hub (2 velké hrsti)
  • 600 g brambor
  • 100 g cibule (jedna středně velká)
  • 200 g smetany ke šlehání 31%
  • 25 g másla (plátek másla silný 1 cm)
  • 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
  • 1 rovná polévková lžíce soli
  • větší špetka pepře
  • 3 kávové lžičky jablečného octa
  • 1 polévková lžíce sušeného kopru (nebo hrst kopru čerstvého)
  • 800 ml horké vody

Vajíčková vložka:

  • 4 vejce velikosti M
  • 12 g másla (plátek másla silný 0,5 cm)
  • větší špetka soli
  • špetka pepře

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Celková energetická hodnota cca 2.200 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Houby namočíte přes noc do 300 ml studené vody (pokud zapomenete, bude stačit i půlhodina).
  • Cibuli pokrájíte nadrobno.
  • Brambory oškrábete a nakrájíte na drobné kostičky o hraně cca 1 x 1 cm.
  • Na pánvi  z vajec a másla připravíte hodně vypečenou smaženici, kterou rozsekáte měchačkou na malé kousky.

POSTUP

  • Na másle orestujete cibuli dozlatova.
  • Přidáte namočené houby včetně vody, ve které se máčely, přivedete k varu a na mírném ohni vaříte 15 minut.
  • Vlijete horkou vodu a smetanu, přidáte brambory, kmín, sůl a pepř.
  • Přivedete k varu a vaříte do změknutí brambor cca 10 – 15 minut.
  • Na závěr přidáte do poléky kopr, dochutíte octem, vsypete vaječnou vložku. 
  • 2 – 3 minuty provaříte a odstavíte z ohně.

PRAKTICKÉ

  • Namísto jablečného octa můžete použít klasický lihový ocet.
  • Ani u této polévky není záměrně nepřidána mouka v podobě jíšky či závaru –  pokud chcete polévku krémovější, stačí jen část brambor vyndat z polévky, rozmixovat a vrátit zpět do polévky.
  • Místo smažených vajec můžete dát do polévky vejce vařená natvrdo.
  • Pokud chcete změnu nebo slavnostnější variantu polévky – můžete přidat ztracené vejce (viz foto).