KVĚTÁKOVÝ NÁKYP
Přidáno dne 20.11.2017
600 g květáku
150 g balkánského sýra
4 vejce
1 kávová lžička soli
50 g pšeničných klíčků (6 rovných polévkových lžic)
pažitka (nemusí být)
kousek másla na vymazání formy
1 vrchovatá polévková lžíce pšeničných klíčků na vysypání formy
Pokud nahradíte pšeničné klíčky např. pohankovými vločkami,
je recept vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.
Uvedené množství je do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.
Očištěnou hlavu květáku vložíte do osolené vroucí vody a vaříte 10 minut.
Květák necháte okapat, trochu zchladnout a pak posekáte nožem na drobné kousky.
Oddělíte žloutky od bílků.
Sýr nastrouháte nahrubo.
Posekaný květák smícháte s posolenými žloutky, pšeničnými klíčky a případně i pažitkou.
Zapékací formu si vymažete máslem a vysypete pšeničnými klíčky.
Hmotu přesunete do vymazané formy a povrch nákypu jen zlehka zarovnáte.
Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečete cca 30 minut, dokud okraje nákypu nezezlátnou.
Květákový nákyp je chutný teplý i studený.
Můžete ho podávat samotný jako svačinu nebo s vařenými bramborami jako oběd či večeři.
Napište první komentář