KVĚTÁKOVÝ NÁKYP

Přidáno dne 20.11.2017

600 g květáku
150 g balkánského sýra
4 vejce
1 kávová lžička soli
50 g pšeničných klíčků (6 rovných polévkových lžic)
pažitka (nemusí být)
kousek másla na vymazání formy
1 vrchovatá polévková lžíce pšeničných klíčků na vysypání formy

Varianta bez lepku:
pšeničné klíčky nahradíte  50 g ovesných vloček bez lepku nebo pohankových vloček, které nahrubo pomelete tyčovým mixérem. Místo vymazání a vysypání formy použijete pečící papír.

Recept vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.
Celková energetická hodnota: cca 1146 kcal.

Uvedené množství je do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.

Očištěnou hlavu květáku vložíte do osolené vroucí vody a vaříte 10 minut.
Květák necháte okapat, trochu zchladnout a pak posekáte nožem na drobné kousky.

Oddělíte žloutky od bílků.

Sýr nastrouháte nahrubo.

Posekaný květák smícháte s posolenými žloutky, pšeničnými klíčky a případně i pažitkou.

Zapékací formu si vymažete máslem a vysypete pšeničnými klíčky – pokud použijete pečící papír, tento krok vynecháte.

Z bílků si ušleháte tuhý sníh, který zlehka zapracujete do květákové hmoty.

Hmotu přesunete do vymazané formy a povrch nákypu jen zlehka zarovnáte.

Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečete cca 30 minut, dokud okraje nákypu nezezlátnou.

Květákový nákyp je chutný teplý i studený.
Můžete ho podávat samotný jako svačinu nebo s vařenými bramborami jako oběd či večeři.

Chuťová obměna s medvědím česnekem a tofu:
balkánský sýr nahradíte nastrouhaným uzeným tofu a namísto pažitky použjete  cca 15 listů medvědího česneku, které nahrubo posekáte a vmícháte do těsta.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *