KVĚTÁKOVÝ NÁKYP

SUROVINY

600 g květáku
150 g balkánského sýra
4 vejce velikosti M
50 g ovesných vloček
1/2 kávové lžičky soli do květákové hmoty
pažitka (nemusí být)
1 rovná polévková lžíce soli do vody na vaření květáku

Varianta bez lepku:
ovesné vločky nahradíte 50 g pohankových vloček nebo ovesných vloček bez lepku

Recept vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.

Celková energetická hodnota cca 1.150 kcal.

Uvedené množství je do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.

PŘÍPRAVA

  • Očištěnou hlavu květáku vložíte do osolené vroucí vody a vaříte 10 minut.
  • Květák slijete, necháte okapat, trochu zchladnout a posekáte nožem na drobné kousky.
  • Oddělíte žloutky od bílků.
  • Sýr nastrouháte nahrubo.
  • Vločky nahrubo pomelete tyčovým mixérem.
  • Zapékací formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Květák smícháte se žloutky, sýrem, vločkami, solí a případně i pažitkou.
  • Z bílků ušleháte tuhý sníh, který zlehka zapracujete do květákové hmoty.
  • Hmotu přesunete do formy a povrch nákypu jen zlehka zarovnáte.
  • Vložíte do trouby a pečete na 190°C cca 30 minut, dokud okraje nákypu nezezlátnou.

Květákový nákyp je chutný teplý i studený.
Můžete ho podávat samotný jako svačinu nebo s vařenými bramborami jako oběd či večeři.

PRAKTICKÉ

  • Ovesné vločky můžete nahradit stejným množstvím pšeničných klíčků.
  • Balkánský sýr můžete nahradit uzeným tofu (cca 150 – 200 g).
  • Místo pažitky můžete nahrubo nasekat cca 15 – 20 listů medvědího česneku.