SUROVINY
600 g květáku
150 g balkánského sýra
4 vejce velikosti M
50 g ovesných vloček
1/2 kávové lžičky soli do květákové hmoty
pažitka (nemusí být)
1 rovná polévková lžíce soli do vody na vaření květáku
Varianta bez lepku:
ovesné vločky nahradíte 50 g pohankových vloček nebo ovesných vloček bez lepku
Recept vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.
Celková energetická hodnota cca 1.150 kcal.
Uvedené množství je do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.
PŘÍPRAVA
- Očištěnou hlavu květáku vložíte do osolené vroucí vody a vaříte 10 minut.
- Květák slijete, necháte okapat, trochu zchladnout a posekáte nožem na drobné kousky.
- Oddělíte žloutky od bílků.
- Sýr nastrouháte nahrubo.
- Vločky nahrubo pomelete tyčovým mixérem.
- Zapékací formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Květák smícháte se žloutky, sýrem, vločkami, solí a případně i pažitkou.
- Z bílků ušleháte tuhý sníh, který zlehka zapracujete do květákové hmoty.
- Hmotu přesunete do formy a povrch nákypu jen zlehka zarovnáte.
- Vložíte do trouby a pečete na 190°C cca 30 minut, dokud okraje nákypu nezezlátnou.
Květákový nákyp je chutný teplý i studený.
Můžete ho podávat samotný jako svačinu nebo s vařenými bramborami jako oběd či večeři.
PRAKTICKÉ
- Ovesné vločky můžete nahradit stejným množstvím pšeničných klíčků.
- Balkánský sýr můžete nahradit uzeným tofu (cca 150 – 200 g).
- Místo pažitky můžete nahrubo nasekat cca 15 – 20 listů medvědího česneku.