KROUPY ZAPEČENÉ SE SUŠENÝMI HOUBAMI (houbový kuba)

K vaření krup:
250 g krup (číslo 7)
25 g sušených hub (tři velké hrsti)
1 rovná kávová lžička soli
1 kávová lžička sádla
1 kávová lžička majoránky

K dochucení uvařených krup:
2 středně velké cibule ( cca 150 g)
4 veliké stroužky česneku (cca 14 g)
1 vrchovatá kávová lžička sádla na restování
1 rovná kávová lžička soli
1/4 rovné kávové lžičky pepře
1 rovná kávová lžička majoránky

Uvedené množství je určeno do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Celková energetická hodnota cca 1.140 kcal.

Sušené houby namočíte do vody (nejlépe přes noc, ale bude stačit i půlhodinka).
Kroupy přeberete a propláchnete ve studené vodě.
Cibuli pokrájíte na drobné kostičky a česnek na jemné plátky.

Kroupy vložíte do hrnce, přidáte sůl, sádlo, majoránku, houby včetně vody, ve které se máčely, vodu dle návodu uvedeném na obalu a uvaříte doměkka.

Pokud jste vlastníky tlakového hrnce, určitě ho použijte, budete mít uvařeno mnohem rychleji. Podrobný návod na vaření krup v tlakovém hrnci naleznete ZDE.

Na pánvi rozehřejete sádlo, přidáte cibuli a restujete, dokud nezačne zlátnout.
Poté přidáte česnek a ještě dále restujete, dokud není vše dozlatova.

Uvařené kroupy s houbami smícháte dohromady s orestovaným česnekem a cibulí.
Dochutíte pepřem, solí, majoránkou.

Směs přesypete do zapékací koláčové formy  a pečete v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 – 30 minut.

Výsledkem je chutné, syté, zimní jídlo.

  • Chuťová varianta 1 :
    pokud máte k dispozici čerstvou petrželku, určitě ji nasekanou přimíchejte ke kroupám a společně zapečte.

  • Chuťová varianta 2 :
    pokud nemáte sušené houby, použijte čerstvé žampiony – stačí je jen pokrájet a orestovat společně s cibulí a česnekem na jedné pánvi.

  • Chuťová varianta 3 :
    přidejte cca 200 g uzeného masa nebo 200 g anglické slaniny, kterou orestujete společně s cibulí a česnekem

  • Postní varianta :
    místo sádla použijete rostlinný olej a vynecháte masovou složku.