KROUPY ZAPEČENÉ SE SUŠENÝMI HOUBAMI (houbový kuba)

250 g krup (číslo 7)
25 g sušených hub (tři velké hrsti)
140 g cibule (2 středně velké)
14 g  česneku (4 veliké stroužky)
1 rovná kávová lžička soli do krup
1 kávová lžička sádla do krup
1 kávová lžička majoránky do krup

1 vrchovatá kávová lžička sádla na restování
1 rovná kávová lžička soli do uvařených krup
1/4 rovné kávové lžičky pepře do uvařených krup
1 rovná kávová lžička majoránky do uvařených krup

Uvedené množství je určeno do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Sušené houby namočíte do vody – nejlépe přes noc, ale bude stačit i půlhodinka.

Kroupy přeberete, propláchnete ve studené vodě a uvaříte společně s houbami včetně vody, ve které se máčely, v jednom hrnci podle návodu uvedeném na obalu.
Pokud jste vlastníky tlakového hrnce, určitě ho použijte a uvařte kroupy a houby v něm – budete mít uvařeno mnohem rychleji – cca 3x.
Jak na to:  Do tlakového hrnce vsypete přebrané a ve studené vodě propláchnuté kroupy.
Přidáte namočené houby i s vodou, ve které se máčely.
Přidáte po lžičce soli, sádla a majoránky.
Zalijete studenou vodou tak, aby voda nad kroupami byla cca 2  cm .
Vaříte 20 minut a 10 minut necháte odstát.
Podrobný návod na vaření krup v tlakovém hrnci naleznete ZDE.

Zatím, co se kroupy vaří, pokrájíte cibuli na drobné kostičky a česnek na jemné plátky.

Na pánvi rozehřejete sádlo, přidáte cibuli a restujete, dokud nezačne cibule zlátnout.
Poté přidáte česnek a ještě dále orestujete, dokud není vše dozlatova.

Uvařené kroupy s houbami smícháte dohromady s orestovaným česnekem a cibulí.
Dochutíte pepřem, solí, majoránkou.

Směs přesypete do zapékací koláčové formy  a pečete v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 – 30 minut.

Výsledkem je chutné, syté, zimní jídlo.

  • Chuťová varianta 1 :
    pokud máte k dispozici čerstvou petrželku, určitě ji nasekanou přimíchejte ke kroupám a společně zapečte.

  • Chuťová varianta 2 :
    pokud nemáte sušené houby, použijte čerstvé žampiony – stačí je jen pokrájet a orestovat společně s cibulí a česnekem na jedné pánvi.

  • Chuťová varianta 3 :
    pokud máte strach, že by vám tento pokrm mužská polovina domácnosti nejedla, přidejte cca 200 g uzeného masa nebo třeba 200 g anglické slaniny, kterou orestujete společně s cibulí a česnekem –  určitě bude bez řečí snědeno…:)

  • Postní varianta :
    místo sádla použijete rostlinný olej a vynecháte masovou složku