K vaření krup:
250 g krup (střední velikost, číslo 7)
25 g sušených hub (tři velké hrsti)
1 rovná kávová lžička soli
1 kávová lžička sádla
1 kávová lžička majoránky
K dochucení uvařených krup:
150 g cibule
4 veliké stroužky česneku (cca 14 g)
1 vrchovatá kávová lžička sádla na restování
1 rovná kávová lžička soli
1/4 rovné kávové lžičky pepře
1 rovná kávová lžička majoránky
Z uvedeného množství jsou 3 – 4 porce a je určeno do klasické koláčové formy o průměru 28 cm,
Celková energetická hodnota cca 1.140 kcal.
PŘÍPRAVA
- Sušené houby namočíte do vody – nejlépe přes noc, ale bude stačit i půlhodina.
- Kroupy přeberete a propláchnete ve studené vodě.
- Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
- Česnek najemno posekáte.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Kroupy vložíte do hrnce, přidáte sůl, sádlo, majoránku a houby včetně vody, ve které se máčely.
- Zalijete studenou vodou a vaříte do změknutí krup. Řiďte se návodem na obalu – množství vody i čas vaření je odvislý od velikosti použitých krup.
- Jesliže po uvaření zbude v kroupách nějaká nevstřebaná voda, tak kroupy přecedíte.
- Pokud jste vlastníky tlakového hrnce, určitě ho použijte, budete mít uvařeno rychleji. Podrobný návod na vaření krup v tlakovém hrnci naleznete ZDE.
- Na pánvi rozehřejete sádlo, přidáte cibuli a restujete, dokud nezačne zlátnout.
- Přidáte česnek a ještě dále restujete, dokud není vše dozlatova a pak odstavíte z ohně.
- Uvařené kroupy s houbami smícháte dohromady s orestovaným česnekem a cibulí.
- Dochutíte pepřem, solí, majoránkou a směs přesypete do zapékací koláčové formy.
- Pečete na 190 °C cca 25 – 30 minut.
Jako příloha se hodí něco kyselého – např. kysané zelí, domácí pickles nebo kimchi.
CHUŤOVÉ VARIANTY
S petrželkou :
pokud máte k dispozici čerstvou petrželku, určitě ji nasekanou přimíchejte k uvařeným kroupám a společně zapečte.
Se žampiony :
pokud nemáte sušené houby, použijte čerstvé žampiony – stačí je jen pokrájet a orestovat společně s cibulí a česnekem na jedné pánvi.
S masem :
přidejte cca 200 g uzeného masa nebo 200 g anglické slaniny, kterou pokrájíte na kostičky a orestujete společně s cibulí a česnekem.
Postní :
místo sádla použijete rostlinný olej a vynecháte masovou složku.
PRAKTICKÉ
- Kroupová směs je mastná natolik, že zapékací formu nemusíte ani vymastit a ani vyložit pečícím papírem.