SUROVINY
150 ml acidofilního mléka (nebo kefíru)
150 g salátové okurky
malá hrst lístků petrželky (5 g)
20 stonků pažitky
1/4 rovné kávové lžičky soli
špetka pepře
1 kávová lžička panenského olivového oleje
Z uvedeného množství je porce o objemu cca 400 ml.
Celková energetická hodnota cca 140 kcal.
Recept je vhodný pro dietu bezlepkovou, nízkosacharidovou a candida dietu – fáze III.
PŘÍPRAVA
- Okurku oloupete a pokrájíte na menší kousky.
POSTUP
- Okurku vhodíte do mixéru, přidáte petrželku, pažitku, acidofilní mléko, olej sůl a pepř a vše rozmixujete dohladka.
Získáte nápoj jemné a osvěžující chuti, který je vhodný ke snídani, na svačinu nebo jako druhá večeře.
PRAKTICKÉ
- Olej do koktejlu přidáváte proto, že okurka obsahuje vitamín K, což je vitamín rozpustný v tucích.
- V horkých letních dnech připravujte nápoj z kefíru chladného (právě vyndaného z lednice), naopak na podzim z kefíru pokojové teploty.
- Doporučuji koktejl vyzkoušet i těm, kterým (stejně jako mně) čerstvá salátová okurka „nedělá dobře“. Ve spojení se zakysaným mlékem si mohu okurku dopřát bez problémů.