SUROVINY
500 g červené řepy
200 g balkánského sýra
100 g ovesných vloček
2 vejce velikosti M
1 rovná kávová lžička soli
špetka pepře
1 polévková lžíce oleje
Z uvedeného množství je cca 10 – 12 karbanátků.
Celková energetická hodnota cca 1.210 kcal.
PŘÍPRAVA
- Červenou řepu a balkánský sýr nahrubo nastrouháte a dáte do větší mísy. Pokud jste vlastníky sekáčku na zeleninu, použijte ho, ušetříte spoustu času.
- Plech vyložíte pečícím papírem a pomocí mašlovačky potřete olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do mísy přidáte vejce, sůl, pepř, ovesné vločky a vše nejprve vařečkou nahrubo promícháte a pak ještě propracujete rukama, jako když zpracováváte moučné těsto – při této činnosti řepa pustí šťávu.
- Zpracovanou hmotu necháme 30 minut odpočinout v pokojové teplotě – v této době se řepná šťáva vsákne do vloček.
- Odeberete množství hmoty o velikosti vejce a v ruce vypracujete karbanátek o průměru dlaně (cca 8 cm) silný přibližně 1,5 cm. Celkem vytvoříte asi 10 – 12 kusů, které kladete na plech s pečícím papírem.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 190° C 25 minut. Pak karbanátky otočíte a dopékáte ještě dalších 15-20 minut.
PRAKTICKÉ
- Na potření pečícího papíru olejem nezapomeňte – jinak se karbanátky přichytí k papíru a nepůjdou otočit.
- Velkou předností karbanátku je možnost jíst ho teplý i studený. Teplý karbanátek s bramborovou kaší bez mléka se stane lahodným obědem. Studený karbanátek vložený do housky, obložený zeleninou je zase chutnou svačinou na výletě anebo večeří.
Dobry den. Muzete prosim napovedet zda repa ma byt uvarena? Predem dekuji!
Určitě napovědět mohu…:) Není myšlena vařená řepa, ale řepa syrová.
Naprostá bomba, díky moc! Skvělý, zařadím si do repertoáru.
Jedno z top jídel mého partnera i naší rodiny, dokonalé. Moc díky <3
Tak to mě moc těší, že vám chutnají :). V naší rodině tyto karbanátky také patří mezi velmi oblíbená jídla. Inu, když je recept „vyladěný“, jídlo nemá chybu:)