SUROVINY
Na těsto:
100 g polohrubé mouky
3 vejce velikosti M
25 g moučkového cukru
15 ml rostlinného oleje
10 g kakaa
špetka sody
Na náplň:
250 g tvarohu
180 – 200 g zakysané smetany
100 g másla
30 g moučkového cukru
15 g vanilkového cukru
Z uvedeného množství je jedna menší roláda dlouhá cca 25 cm nebo 6 řezů o velikosti cca 6 x 6 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 250 kcal.
PŘÍPRAVA
- V misce smícháte mouku s kakaem a sodou.
- V druhé misce metličkou promícháte vejce s cukrem, přidáte olej a opět promícháte.
- K vejcím postupně po lžících přidáte moučnou směs. Každou lžíci mouky důkladně do vajec pomocí metličky vmícháte – vznikne těsto.
- Smícháte tvaroh, zakysanou smetanu a oba druhy cukrů – vznikne náplň.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Těsto vylijete na plech a rovnoměrně rozetřete pomocí stěrky na plát o velikosti cca 25 x 35 cm. Pečete na 180 °C cca 5 minut. Po vyjmutí z trouby necháte korpus na plechu vychladnout.
- Máslo na velmi mírném ohni rozehřejete a hned jak je tekuté, vlijete ho do tvarohové náplně a důkladně zamícháte.
- Upečený korpus rozkrojíte na třetiny – získáte tři obdélníky cca 25 x 11 cm.
- Díl korpusu potřete tvarohovou náplní až do okrajů a do výšky cca 1 cm. Překryjete ho druhou částí korpusu, opět potřete náplní a na závěr zakryjete posledním plátkem korpusu.
- Vzniklý třívrstvý obdélník lehce obalíte potravinovou fólií a necháte v ledničce několik hodin ztuhnout (ideálně přes noc do druhého dne).
- Ztuhlý dortík vyndáte z lednice, odstraníte fólii, ostrým nožem srovnáte případné nerovnosti na okrajích a pokrájíte na řezy.
VARIANTA ROLÁDA
- Horký korpus právě vytažený z trouby necháte na plechu cca 3 minuty zchladnout.
- Korpus přesunete z plechu na prkénko tak, aby těsto bylo na prkénku a pečící papír nahoře. Papír jemným tahem z těsta sejmete.
- Korpus kratší stranou lehce zatočíte do tvaru rolády a v této poloze necháte zcela vychladnout – strana, která byla přilepena k papíru bude vnitřní stranou rolády.
- Po vychladnutí korpus rozbalíte a potřete náplní. Náplň nenanášejte až k vnějšímu okraji rolády, postupným rolováním se náplň sama směrem k okraji posouvá.
- Roládu obalíte potravinovou folií a dáte do lednice ztuhnout.
PRAKTICKÉ
- U tohoto dezertu převládá tvarohovo-smetanová chuť a cukr je upozaděn. Pokud máte rádi sladké, do náplně si cukru přidejte dle vlastní chuti.