GRANOLA – ZAPEČENÉ MÜSLI se semínky, mandlemi a ovocem

SUROVINY

250 g ovesných vloček
50 g loupaných slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek
30 g chia semínek
10 g sezamového semínka bílého
10 g sezamového semínka černého
50 g mandlí – plátky
1 kávová lžička sušeného zázvoru
1 kávová lžička mleté skořice
100 g sušeného ovoce dle vaší chuti
40 g rostlinného oleje
100 g medu
40 g třtinového cukru (nemusí být)

Z uvedeného množství upečete cca 600 g granoly.
Celková energetická hodnota cca 3 300 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • V míse promícháte všechny sypké suroviny kromě sušeného ovoce.
    Pokud chcete či potřebujete, aby granola byla méně sladká, cukr vynecháte.
  • Přilijete olej, med a vše důkladně znovu promícháte tak, aby byl každý kousek obalený a mokrý – osobně promíchávám rukama, je to rychlejší a efektivnější než vařečkou.
  • Lepkavou hmotu přesunete na pečící papír a rozprostřete ji po celé ploše plechu.
  • Pečete na 140° C po dobu cca 30 minut. Každých 10 minut granolu promícháte a opět rozprostřete po celé ploše plechu – tím zajistíte, že bude rovnoměrně propečená. Ke konci pečení raději pohlídejte, aby se nepřipálila.
  • Po vyndání z trouby ještě jednou granolu promícháte a necháte na plechu zcela vychladnout. Zprvu se vám může zdát, že je hmota mokrá a že by se ještě měla dál péct, ale po vychladnutí hmota ztvrdne.
  • Vychladlou granolu promícháte s ovocem, nasypete do dobře těsnící uzavíratelné nádoby a konzumujete dle zvyklostí.

PRAKTICKÉ

  • Uvedený výčet a jednotlivé gramáže semínek a ořechů berte jako orientační. Můžete si samozřejmě dát do granoly semínka i ořechy dle vlastních chuťových preferencí či nabídky vaší špíže v celkovém množství cca 200 g.
  • Plátky mandlí můžete nahradit neloupanými mandlemi, které nahrubo pomelete.
  • Sušené ovoce můžete nahradit ovocem lyofilizovaným (sušeným mrazem).
  • Granola je velmi vděčným jedlým dárkem – stačí ji jen nasypat do celofánového sáčku a darovat. Sáček můžete opatřit papírovou etiketou „Jsem domácí granola“, kterou si můžete zdarma stáhnout zde.