SUROVINY
250 g ovesných vloček
50 g loupaných slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek
30 g chia semínek
10 g sezamového semínka bílého
10 g sezamového semínka černého
50 g mandlí – plátky
1 kávová lžička sušeného zázvoru
1 kávová lžička mleté skořice
100 g sušeného ovoce dle vaší chuti
40 g rostlinného oleje
100 g medu (nebo čekankového sirupu – viz PRAKTICKÉ)
40 g třtinového cukru (nemusí být – viz PRAKTICKÉ)
Uvedené množství je určeno na plech o velikosti 27 x 38 cm (nebo větší) a upečete z něj cca 600 g granoly.
Celková energetická hodnota cca 3 300 kcal.
1 zarovnaná lžíce granoly (10 g) má cca 55 kcal a 1 vrchovatá lžíce (15 g) cca 85 kcal.
PŘÍPRAVA
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- V míse promícháte všechny sypké suroviny kromě sušeného ovoce.
- Přilijete olej, med a vše důkladně znovu promícháte tak, aby byl každý kousek obalený a mokrý – osobně promíchávám rukama, je to rychlejší a efektivnější než vařečkou.
- Lepkavou hmotu přesunete na pečící papír a rozprostřete ji po celé ploše plechu – vrstva bude vysoká cca 1,5 cm.
- Pečete na 140 °C po dobu cca 30 minut. Každých 10 minut granolu promícháte a opět rozprostřete po celé ploše plechu – tím zajistíte, že bude rovnoměrně propečená. Ke konci pečení raději hlídejte, aby se granola nepřipálila (barva by měla být zlatavá, ne dohněda).
- Po vyndání z trouby ještě jednou granolu promícháte a necháte na plechu zcela vychladnout. Zprvu se vám může zdát, že je hmota mokrá a že by se ještě měla dál péct, ale po vychladnutí hmota ztvrdne.
- Vychladlou granolu promícháte s ovocem, nasypete do dobře těsnící uzavíratelné nádoby a konzumujete dle zvyklostí.
PRAKTICKÉ
- Pokud jste dietně omezeni nebo si hlídáte váhu, můžete uvedené množství cukru zcela vynechat – i tak bude granola dostatečně sladká. A pokud med nahradíte Čekankovým sirupem original 5 % cukru, ještě navíc uspoříte cca 170 kcal a 75 g cukru.
- Uvedený výčet a jednotlivé gramáže semínek a ořechů berte jako orientační. Můžete si samozřejmě dát do granoly semínka i ořechy dle vlastních chuťových preferencí či nabídky vaší špíže v celkovém množství cca 200 g.
- Plátky mandlí můžete nahradit neloupanými mandlemi, které nahrubo pomelete.
- Sušené ovoce můžete nahradit ovocem lyofilizovaným (sušeným mrazem) v množství cca 40 – 50 g a případné velké kusy ovoce posekat nožem nebo lehce pomlít tyčovým mixérem.
- Pokud promícháváte granolu rukama, lepivé zbytky z ruky lehce odstraníte hranou lžičky.
- Granola je velmi vděčným jedlým dárkem – stačí ji jen nasypat do celofánového sáčku a darovat. Sáček můžete opatřit papírovou etiketou „Jsem domácí granola“, kterou si můžete zdarma stáhnout zde.