ČESNEKOVÁ POLÉVKA S KROUPAMI A BRAMBORAMI

Přidáno dne 10.02.2019

100 g krup (číslo 7)
10 g sušených hub (1 hrst)
350 g brambor (3 středně velké)
25 g česneku (4 opravdu veliké stroužky)
2 kávové lžičky sádla (jedna do krup a jedna na restování)
3 rovné kávové lžičky soli (jedna do krup a dvě do polévky)
1 polévková lžíce domácí sušené zeleniny
1 kávová lžička majoránky
špetka pepře
800 ml horké vody

Polévka je vařena v tlakovém hrnci.

Sušené houby namočíte alespoň na půl hodiny do cca 200 ml studené vody.

Kroupy přeberete a propláchnete ve studené vodě.
Brambory pokrájíte na drobné kostičky (cca 1 x 1 cm).
Česnek pokrájíte na tenké plátky.

Kroupy vhodíte do tlakového hrnce, vlijete namočené houby i s vodou, ve které se máčely a přidáte po lžičce soli a sádla.Zalijete 600 ml studené vody a vaříte 20 minut. Pak odstavíte z ohně a necháte zavřené ještě 10 minut dojít.
Podrobnosti o vaření  krup v tlakovém hrnci si můžete přečíst ZDE.
Následně tlakový hrnec otevřete a budete v něm nadále vařit jako v klasickém hrnci (tj. už ho nebudete napevno zavírat tlakovou poklicí).

Na pánvičce s jednou lžičkou sádla orestujete dozlatova pokrájený česnek – česneku se věnujte a mícheje ho, aby se nepřipálil a nezhořkl.

K uvařeným kroupám s houbami nalijete 800 ml horké vody.
Přidáte orestovaný česnek, domácí sušenou zeleninu (nebo 1/2 polévkové lžíce polévkového koření Würzl) a pokrájené brambory.
Dochutíte solí, pepřem, majoránkou, přivedete opět k varu a vše vaříte ještě cca 10 minut (případně tak dlouho, dokud nejsou brambory uvařené).

Výsledkem vaření je výtečná hustá zimní polévka, která díky česneku, nejen že zahřeje, ale i posílí vaši imunitu.

Varianta 1 :
Pokud jste  milovníky česneku, přidejte do každého talíře ještě jeden čerstvě utřený stroužek česneku – poděkuje vám nejen váš imunitní systém ale i vaše střevo :).

Varianta 2 :
Brambory můžete zcela vynechat. Polévka sice nebude tak hustá, ale na chuti jí to neubere :).

Postní varianta :
místo sádla použijete rostlinný olej

 

 

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *