150 g celozrnné pšeničné mouky
100 g ementálu vcelku
100 g másla
2 rovné polévkové lžíce chia semínek
1 rovná kávová lžička soli
1 vejce
2 polévkové lžíce studené vody
Z uvedeného množství upečete přibližně 40 ks krekrů o průměru asi 4 cm.
Mouku prosejete do mísy, přidáte najemno nastrouhaný sýr, na kostičky pokrájené změklé máslo a všechny ostatní suroviny.
Vše nejprve nahrubo promícháte vařečkou a následně rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto.
Těsto zabalíte do potravinové folie a necháte v lednici nejméně 30 minut odležet.
Plech si vyložíte pečícím papírem.
Těsto rozválíte na plát tenký 0,5 cm.
Z těsta vykrajujete požadované tvary, které kladete na plech – pokud nemáte vykrajovátko, stačí jen plát těsta pokrájet třeba na kostičky či obdélníčky rádýlkem nebo nožem.
Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C 20 minut.
Pak jednotlivé krekry na plechu otočíte a dopékáte ještě 5 minut dozlatova.
Tyto slané sušenky se báječně hodí jako pohoštění k vínu.
A je zajímavé, že vůůůbec nikomu nevadí, že jsou z celozrnné mouky…
No a o tom, jakou rychlostí mizí tato slaná dobrota ze stolu, se zmiňovat nebudu …:)