SUROVINY
125 g celozrnné žitné mouky
125 g celozrnné špaldové mouky
200 g bílého smetanového jogurtu
75 g cukru
2 vejce velikosti M
75 ml rostlinného oleje
200 ml vody (nebo mléka)
100 g rozinek
1 rovná lžíce perníkového koření
1 rovná lžíce holandského kakaa
1 rovná kávová lžička sody
Z uvedeného množství je 12 ks muffinů.
Celková energetická hodnota cca 2600 kcal, 1 muffin cca 215 kcal.
PŘÍPRAVA
- Obě mouky prosejete do mísy. Přidáte cukr, kakao, perníkové koření, sodu, rozinky a promícháte.
- Ve druhé misce metličkou promícháte tekuté suroviny – jogurt, vejce, olej a vodu.
- Plech na muffiny si připravíte dle svých zvyklostí – osobně vkládám osvědčené doma vyrobené papírové košíčky.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Tekutou směs vlijete do moučné směsi a vše promícháte.
- Těsto přesunete pomocí velké a malé lžíce do jednotlivých papírových košíčků.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 20 minut.
PRAKTICKÉ
- Vodu v receptu můžete nahradit rostlinným mlékem anebo mlékem klasickým.
- Těsto na muffiny nemá rádo dlouhé promíchávání. Suroviny stačí jen mícháním propojit. S mícháním je vhodné přestat v okamžiku, když už těsto neobsahuje žádná suchá místa.