BRAMBOROVÁ POLÉVKA S KLOBÁSOU A SUŠENÝMI HOUBAMI

Přidáno dne 03.01.2017

3 hrsti sušených hub
150 g kvalitní paprikové klobásy
750 g brambor (cca 5 středně velkých)
150 g cibule (jedna středně velká)
3 veliké stroužky česneku
1/2 rovné polévkové lžíce soli
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
2 kávové lžičky majoránky
2 polévkové lžíce domácí sušené zeleniny (nemusí být)

Z tohoto množství je cca 6 porcí.

Sušené houby namočíte přes noc do 1/2 litru studené vody.

Do hrnce vlijete houby i s vodou, ve které se máčely, přilijete ještě 1 litr studené vody, přidáte bobkový list, nové koření, přivedete k varu a vaříte 15 minut.

Zatím, co se houby vaří, si pokrájíte klobásu na kolečka a ty pak ještě na polovinu, cibuli nakrájíte na drobné kostičky a brambory oloupete a pokrájíte na kostky o velikosti cca 1 x 1 cm.

Na suchou pánev dáte pokrájenou klobásu a restujete tak dlouho, dokud nepustí tuk.
Pak přidáte cibuli a ještě cca 5 minut zprudka restujete – nezapomeňte míchat, aby se cibule nepřipálila.

Po 15 minutách varu k houbám do hrnce přidáte orestovanou klobásu s cibulí včetně tuku, který klobása pustila, sušenou zeleninu, sůl, pokrájené brambory a přivedete k varu.
Vaříte cca 10 – 15 minut – prostě do té doby, dokud nezměknou brambory.

Na závěr do polévky přidáte prolisovaný česnek a majoránku a ještě jednu minutu provaříte, aby se prolnuly chutě.

Na talíři možná bude ještě potřeba polévku trošku dosolit – záleží na typu použité klobásy.

Tato polévka se řadí mezi ty  silné, řízné  a chuťově výrazné polévky – proto je vhodná spíš jako samostatné jídlo, než jako první chod oběda.
Pokud máte raději chuťově jemnější polévky, doporučuji dát poloviční množství česneku a majoránky.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *