Sušená zeleninová směs do polévek

Přidáno dne 23.11.2015

300 g mrkve
100 g celeru
100 g petržel – kořen
200 g cibule
100 g petrželka- nať

Toto je množství, které se vejde na 5 sít sušičky.

Zeleninu omyjete, oloupete a nahrubo nastrouháte každý druh zeleniny zvlášť (kromě petrželky – tu stačí jen nahrubo pokrájet).

Pokud jste vlastníky mixérového drtiče (sekáčku), určitě ho použijte  – ušetříte si spoustu času a budete mít kousky zeleniny v hrubosti, která je přesně akorát – tedy v případě, že nemáte nijak extra velké vzdušné dírky v sítu – to by vám usušená zelenina asi propadávala.
Tím, že je zelenina nadrcená, vejde se vám toho na síto sušičky víc, než kdybyste vše sušili nakrájené na jemné plátky…

Zeleninovou nadrcenou hmotu rozprostřete ve vrstvě na síto sušičky – na každé síto dejte jeden druh zeleniny.

Sušíte tak dlouho, dokud zelenina při rozlomení nevydá křupavý zvuk a nešustí.
Každá zelenina potřebuje jinak dlouhou dobu k tomu, aby se usušila. Postupně tedy budete zeleninu ze sušičky odebírat  – jako první budete mít usušenou petrželkovou nať.

Po usušení všechnu zeleninu smíchejte a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Výše uvedený poměr zeleniny (3 : 1 : 1 : 2 : 1) není dogma, je spíše orientační a můžete si ho přizpůsobit dle ctěné libosti :).

Tato sušená zelenina je oproti kupované „vegetě“ bez solí a bez dochucovadel typu glutaman sodný (E621).
Skvěle se hodí nejen do polévek, pomazánek ale i třeba do slaného závinu nebo zapečených plněných paprik.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *