CELOZRNNÝ MÁSLOVÝ KOLÁČ S MALINAMI

minimalistická kuchařka, food blog, recept, zdraví, zdravý, jednoduchý, minimalismus, minimalistický, jídlo, sladké, koláč, malinový, celozrnný, špaldová, mouka, maliny

SUROVINY

Těsto :
300 g celozrnné hladké mouky
150 g másla
1 vejce velikosti M
50 g cukru
1 polévková lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácího)
1 rovná kávová lžička jedlé sody
špetka soli

Náplň :
250 – 350  g čerstvých malin
5 rovných polévkových lžic malinové marmelády

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

PŘÍPRAVA

  • Máslo pokrájíte na malé kousky a necháte změknout.
  • Mouku prosejete do mísy, přidáte oba druhy cukru, jedlou sodu, sůl a vše promícháte.
  • Přidáte vejce, máslo a nahrubo smícháte vařečkou. Rukama pak vypracujete pevné, vláčné, nelepivé těsto.
  • Těsto zabalíte do potravinové folie a necháte v lednici půl hodiny odpočinout.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Z celkového objemu těsta oddělíte jednu čtvrtinu a dáte ji stranou.
  • Zbylé tři čtvrtiny těsta rovnoměrně rozprostřete po celé ploše dna a hran formy. Jde to dobře i bez válečku – těsto se nelepí, stačí použít prsty či kloubky ruky.
  • Vodorovnou plochu těsta potřete malinovou marmeládou  a posypete malinami.
  • Zbylou čtvrtinu těsta nastrouháte přímo na koláč a vzniklou „drobenku“ rozmístíte po celé ploše koláče.
  • Pečete v troubě vyhřáté na 190 °C cca 25 minut – ke konci pečení hlídejte.
  • Koláč necháte zcela vychladnout.
  • Z formy vyndáte a krájíte až po vychladnutí, jinak by se koláč drobil.

Výsledkem je koláč dezertního typu, s nízkým křehoučkým těstem a s pikantní chutí.

PRAKTICKÉ

  • Nemáte pečící papír? Nevadí. Formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
  • Marmeládu po ploše těsta jednoduše rozprostřete dnem polévkové lžíce.
  • Místo malin můžete použít ostružiny nebo směs ostružin a malin.