TUŘÍNOVÝ MOZEČEK S BRAMBORY A UZENÝM TOFU

400 g tuřínu
400 g brambor
200 g zakysané smetany
3 vejce
1 balení uzeného tofu (cca 200 g)
1/2 rovné kávové lžičky soli do smetany
špetka nastrouhaného muškátového oříšku (nebo květu)
špetka pepře
1 rovná polévková lžíce soli do vody k tuřínu
plátek másla silný 0,5 cm
1 vrchovatá polévková lžíce pšeničných klíčků (nebo strouhanky)

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Množství je vhodné  do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Brambory oškrábete a pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.

Tuřín oloupete a pokrájíte na 8 stejně velkých kusů.
Vložíte ho do hrnce s osolenou vroucí vodou, přivedete opět k varu a 5 minut vaříte.
Pak k tuřínu přisypete brambory na kostičky, počkáte až opět vzejde var a vaříte dalších 5 minut. Poté hned scedíte a propláchnete studenou vodou.

V misce smícháte vajíčka se smetanou, přidáte sůl, pepř a muškátový oříšek.

Uzené tofu a ovařený tuřín nastrouháte nahrubo (nebo nasekáte sekáčkem) a vše promícháte s bramborami.

Koláčovou formu vymažete máslem, vysypete pšeničnými klíčky a přesunete do ní bramborovou směs, kterou zalijete smetanou s vejci.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C 25 – 30 minut.

Mozeček má jemnou chuť, je dobrý teplý i studený.
Počítejte s tím, že bude mít i klasickou „mozečkovou“ strukturu – bude se trochu drolit. Ne vždy se povede vyndat z formy celistvý kus jako na úvodním foto.
Nicméně tato drobná estetická vada mu na chuti nijak neubírá…:).