O TUŘÍNU

Přidáno dne 18.02.2017

Brukev řepka tuřín neboli kolník, krajově dumlík či kvačka, případně ještě přiléhavý název švédská mrkev (to pro svoji mrazuvzdornost) – to vše jsou názvy pro zimní kořenovou zeleninu, nejčastěji  jednoduše pojmenovanou – tuřín.

Jsou to kulovité (někdy zploštělé) bulvy podobné červené řepě, jen mají jinou barvu – bývají bílé, žluté, žluto-fialové, bílo-fialové…
Odlišují se i velikostní škálou od velké ředkvičky až po kedlubnu gigant či ještě větší, více než  kilové, macky…

Chuť tuřínu je nasládlá, svěží,  jemně peprná, připomínající chuť kedlubny.

Proč tuřín jíst ?
Tuřín obsahuje nezanedbatelné množství vitamínu C, který zvyšuje naší imunitu, což oceníme právě v zimních měsících, kdy je tuřín k dostání.
Přítomnost vitamínu A zlepší stav naší pleti a pozitivně působí na oči.
Z minerálů je zastoupen vápník (tuřín se doporučuje jíst při zlomeninách a osteoporóze), dále také draslík, sodík, železo…
Obsahuje též velké množství vlákniny, za kterou nám poděkují naše střeva.
Je dobrým pomocníkem při zažívacích problémech.
Vzhledem k velkému obsahu vody (90 %) , diuretickým účinkům a k velmi malému množství kalorií  je tuřín zařazován do dietních programů.
Žluté odrůdy tuřínu mají díky obsahu karotenoidů protirakovinové účinky.

Nákup tuřínu
Tuřín se vyskytuje v nabídce obchodů převážně v zimním a jarním období.
Nakupované hlízy by měly být velmi tvrdé, nepopraskané a nepoškozené.
Pokud narazíte na jedince, který je na omak lehce „gumovatý“, obloukem se mu vyhněte.

Kuchyňská úprava a použití tuřínu
Kuchyňská úprava tuřínu bývá povětšinou tepelná – zapéká se, dusí se, vaří se z něj polévky, používá se jako příloha k masu nebo do teplých salátů.
Čerstvé mladé bulvy se však dají konzumovat i zastudena (nastrouhané nebo nakrájemné na velmi tenké plátky), třeba ve formě salátu.
Konzumují se i mladé zelené lístky plné vápníku, které přidáváme zasyrova do salátů, případně je tepelně upravíme jako špenát.

Co z tuřínu uvařit ?
Zkuste třeba tuřínovou polévku nebo tuřínový mozeček s brambory a uzeným tofu.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *