POLÉVKA Z TUŘÍNU, PÓRKU A BRAMBOR

Přidáno dne 19.02.2017

500 g tuřínu
250 g brambor
100 g bílé části pórku
200 ml smetany ke šlehání
25 g másla (plátek silný 1 cm)
1 rovná polévková lžíce soli
špetka muškátového květu
800 ml horké vody

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

Pórek pokrájíte na kolečka, tuřín a brambory na kostičky cca 1×1 cm.

V hrnci zpěníte máslo, přidáte pokrájený pórek a restujete 5 minut.

Pak přidáte tuřín a restujete dalších 5 minut.

Poté přilijete 800 ml vroucí vody, osolíte, přidáte muškátový květ (osobně přidávám 1/4 kávové lžičky – máme rádi polévku voňavou) a pokrájené brambory.

Od doby, kdy opět vzejde var, vaříte cca 20 minut.

Když je zelenina měkká, odstavíte polévku z ohně.
Děrovanou lžíci odeberete cca 1/3 uvařené zeleniny a celý zbytek polévky v hrnci rozmixujete dohladka.

Rozmixovanou polévku vrátíte zpět na plotnu, přivedete k varu, přilijete šlehačku, necháte cca 1 minutu projít varem a odstavíte z ohně.
Do polévky vrátíte zbytek nerozmixované zeleniny a můžete hned podávat.

Postní varianta :
místo másla použijete rostlinný olej

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *