Irské pivní muffiny

125 g másla (tj. půl kostky)
250 g hladké mouky
200 g hnědého cukru
3 vejce
175 ml irského černého piva Guinness (případně jiné černé pivo)
50 g mandlových lupínků
1 polévková lžíce instantní kávy
1 kávová lžička mleté skořice
1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva (bez fosfátů)


Z tohoto množství je 12 muffinů.

Máslo rozpustíte – pozor, aby se vám nepřepálilo (máslo rozpouštím v malém plecháčku a postupně již rozpuštěné máslo vylévám z plecháčku do misky). Do rozpuštěného másla v misce vsypete cukr, kávu, skořici, vejce a vše metličkou vymícháte dohladka.

V druhé míse smícháte prosátou mouku s kypřícím práškem a mandlovými lupínky, přidáte utřenou hmotu z druhé misky, pivo a vše vymícháte dohladka.

Směsí naplníte košíčky nebo vymazaný a vysypaný plech na muffiny a pečete v předehřáté troubě cca 20 – 25 min při 170 °C (u plynové trouby bez označení stupňů téměř na nejmíň).

Tyto muffiny peču jednou do roka na Den svatého Patrika, patrona Irska (17. 3.).

Nesnažím se proto, aby byly dietní či málo sladké a nebo z celozrnné mouky – vždyť jednou v roce se to snese :).

Muffiny jsou velmi lahodné, slaďoučké, mají rafinovanou chuť a krásně voní po karamelu.

A jen tak mezi námi : napadlo by vás, dát do těsta místo mléka pivo ? Iry to napadlo a jaká je to lahůdka 🙂