ZAPEČENÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

SUROVINY

500 g růžičkové kapusty
40 g strouhaného parmezánu
100 g anglické slaniny vcelku
200 g smetany na vaření 12 %
2 vejce velikosti M
1/2 rovné kávové lžičky soli do smetany
1 rovná polévková lžíce soli do vody ke kapustě
1 kávová lžička cukru do vody ke kapustě

Z uvedeného množství jsou 2 porce bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou a bezlepkovou dietu.
Celková energetická hodnota cca 1.140 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Růžičkovou kapustu očistíte.
  • Anglickou slaninu pokrájíte na drobné kostičky.
  • V misce si smícháte smetanu s parmezánem, vejci a solí.
  • Kapustičky vložíte do vroucí vody se solí a cukrem a vaříte 4 minuty – tento čas se týká kapustiček, které mají v průměru cca 3 cm  – pokud jsou větší, vaříte přiměřeně déle. Poté scedíte a zchladíte proudem studené vody.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Anglickou slaninu vhodíte na pánev, opečete dozlatova a odstavíte z ohně.
  • K opečené slanině přidáte okapané kapustičky, které v pánvi lehce prohodíte a promícháte, aby se obalily tukem a smíchaly s opečenou slaninou – tento krok zajistí, že nebudete muset vymazávat zapékací formu.
  • Obsah pánve přesypete do menší zapékací mísy (osobně používám rozměr 20×20 cm) a zalijete ochucenou smetanou.
  • Vložíte do trouby na 190 °C a zapečete cca 20 – 25 minut dozlatova.

Podáváte samotné, případně s vařenými bramborami.