SUROVINY
20 – 30 g sušených hub (3 hrsti)
150 g kvalitní paprikové klobásy
750 g brambor
150 g cibule
12 g česneku (3 veliké stroužky)
1/2 rovné polévkové lžíce soli
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
2 rovné kávové lžičky majoránky
2 rovné polévkové lžíce domácí sušené zeleniny (nemusí být)
Z uvedeného množství je cca 6 porcí.
Celková energetická hodnota cca 1.440 kcal.
PŘÍPRAVA
- Sušené houby namočíte přes noc do 1/2 litru studené vody.
- Klobásu podélně rozkrojíte a pokrájíte na půlkolečka široká cca 5 mm.
- Cibuli nakrájíte na drobné kostičky.
- Brambory oloupete a pokrájíte na kostky o velikosti cca 1 x 1 cm.
- Na suchou pánev dáte pokrájenou klobásu a restujete tak dlouho, dokud nepustí tuk. Pak přidáte cibuli a ještě cca 5 minut zprudka restujete – průběžně míchejte, aby se cibule nepřipálila.
POSTUP
- Do hrnce vlijete houby i s vodou, ve které se máčely, přilijete ještě 1 litr studené vody, přidáte bobkový list, nové koření, přivedete k varu a vaříte 15 minut.
- Přidáte orestovanou klobásu s cibulí včetně tuku, který klobása pustila, sušenou zeleninu, sůl, pokrájené brambory a přivedete k varu.
- Vaříte cca 10 – 15 minut do té doby, dokud nejsou brambory měkké.
- Na závěr do polévky přidáte prolisovaný česnek a majoránku, cca 1 minutu provaříte a odstavíte z ohně.
Polévka se řadí mezi ty silné, řízné a chuťově výrazné polévky – proto je vhodná spíš jako samostatné jídlo než jako první chod oběda.
Na talíři bude možná potřeba polévku ještě trošku dosolit – záleží na typu použité klobásy.
Polévka je ještě chutnější na druhý den, když se rozleží.
PRAKTICKÉ
- Klobásu krájíte na půlkolečka, aby se jednodušeji vysmažil tuk.
- Výsledná chuť polévky se odvíjí od chuti klobásy. Použijte proto klobásu s výraznou chutí, aby polévka nebyla mdlá (osobně na tuto polévku používám pálivou paprikovou Dračí klobásu).
- Pokud máte raději chuťově jemnější polévky, uberte množství česneku a majoránky.