SUROVINY
200 – 400 g zelených fazolek
2 litry vody
1 polévková lžíce soli
PŘÍPRAVA
- Fazolkám odstraníte oba konce – nejlépe a nejrychleji to jde klasickými nůžkami.
- Přivedete k varu osolenou vodu.
POSTUP
- Fazolky vhodíte do vařící vody, přiklopíte poklicí, přivedete opět k varu a od té doby vaříte 5 – 6 minut.
- Scedíte a hned propláchnete proudem studené vody.
Takto připravené fazolky jsou uvařené do poloměkka – prošly varem, ale zachovaly si pevnost, při skusu jemně křupou a jsou připraveny pro další kuchyňskou úpravu.
PRAKTICKÉ
- Proč se fazolky blanšírují (spařují) ?
Zelené fazolky v syrovém stavu obsahují toxické látky lektiny (rostlinné bílkoviny), které mohou vyvolat zvracení, bolesti břicha, průjem… A tento toxin varem zničíte. - Osolením vody a následným šokovým zchlazením zachováte fazolkám jejich krásně zelenou barvu (nezešednou).
- Vodu na vaření si můžete předvařit v rychlovarné konvici.
Z blanšírovaných zelených fazolek si můžete připravit:
Zelené fazolky s anglickou slaninou a česnekem
Vaječná omeleta se zelenými fazolkami
Zelené fazolky s koprovým dipem
Salát ze zelených fazolek, tuňáka, vajec a rajčat
Zelené fazolky s praženými pšeničnými klíčky a sázeným vejcem
Slaný žitný koláč se zelenými fazolkami a mozzarellou
Zelené fazolky se sýrovou smetanou a vejci
Vaječná omeleta s fazolkami, tuňákem a černými olivami