JAK SPAŘIT (BLANŠÍROVAT) ZELENÉ FAZOLKY

SUROVINY

200 – 400 g zelených fazolek
2 litry vody
1 polévková lžíce soli

PŘÍPRAVA

  • Fazolkám odstraníte oba konce – nejlépe a nejrychleji to jde klasickými nůžkami.
  • Přivedete k varu osolenou vodu.

POSTUP

  • Fazolky vhodíte do vařící vody, přiklopíte poklicí, přivedete opět k varu a od té doby vaříte 5 – 6 minut.
  • Scedíte a hned propláchnete proudem studené vody.

Takto připravené fazolky jsou uvařené do poloměkka – prošly varem, ale zachovaly si pevnost, při skusu jemně křupou a jsou připraveny pro další kuchyňskou úpravu.

PRAKTICKÉ

  • Proč se fazolky blanšírují (spařují) ?
    Zelené fazolky v syrovém stavu obsahují toxické látky lektiny (rostlinné bílkoviny), které mohou vyvolat zvracení, bolesti břicha, průjem… A tento toxin varem zničíte.
  • Osolením vody a následným šokovým zchlazením zachováte fazolkám jejich krásně zelenou barvu (nezešednou).
  • Vodu na vaření si můžete předvařit v rychlovarné konvici.

Z blanšírovaných zelených fazolek si můžete připravit:
Zelené fazolky s anglickou slaninou a česnekem
Vaječná omeleta se zelenými fazolkami
Zelené fazolky s koprovým dipem
Salát ze zelených fazolek, tuňáka, vajec a rajčat
Zelené fazolky s praženými pšeničnými klíčky a sázeným vejcem
Slaný žitný koláč se zelenými fazolkami a mozzarellou
Zelené fazolky se sýrovou smetanou a vejci
Vaječná omeleta s fazolkami, tuňákem a černými olivami