125 g celozrnné hladké špaldové mouky
125 g hladké (nebo polohrubé) mouky
3 vejce
200 ml kefíru
60 g cukru
1 polévková lžíce vanilkového cukru
80 g másla (plátek másla o tloušťce cca 3,5 cm)
300 – 500 g ovoce (čerstvé nebo z kompotu)
1 kávová lžička sody
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Toto je množství na klasickou koláčovou formu o průměru 28 cm.
Máslo rozpustíte v plecháčku na ohni a necháte zchladnout (alespoň trošku).
Do mísy prosejete mouky, přidáte cukr, sodu a promícháte.
V druhé misce si metličkou vyšleháte vajíčka, kefír a zchladlé máslo.
Vymažete si koláčovou formu máslem a vysypete ji hrubou moukou.
Kefírovou směs vlijete do mísy s moukou a umícháte do podoby hladkého těsta.
Těsto přemístíte do vymazané formy a pomocí stěrky rozprostřete po celé ploše formy – pokud by se vám těsto lepilo na stěrku, smočte stěrku ve studené vodě.
Povrch těsta pokladete ovocem a vložíte do předem vyhřáté trouby na 180°c.
Pečete na 180°C cca 20 – 25 minut do zlatavého zahnědnutí.
Kdo má rád sladké, ještě před podáváním posype moučkovým cukrem.
Slavnostnější varianty tohoto koláče dosáhnete přidáním šlehačky.
U tohoto koláče platí přímá úměra – čím více dáte ovoce, tím bude koláč chutnější a „mokřejší“.
Varianta :
Z tohoto univerzálního těsta upečete klasický koláč s vysokým těstem (u nás tomuto typu koláče říkáme „snídaňový“), který můžete posypat jakýmkoliv ovocem – počínaje rybízem, přes třešně až po meruňky z kompotu…
U nás tentokrát vyhrály kompotované borůvky od tetičky..:)