SUROVINY
- 100 g ječných krup (střední, č. 7)
- 350 g brambor
- hrst sušených hub (cca 10 – 15 g)
- 5 velikých stroužků česneku (25 g)
- 1 kávová lžička rostlinného oleje do krup
- 1 kávová lžička soli do krup
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
na orestování česneku - 2 rovné kávové lžičky soli do polévky
- 1 kávová lžička majoránky
- špetka pepře
- 600 ml studené vody na uvaření krup
- 800 ml horkého nesoleného domácího zeleninového vývaru
Z uvedeného množství jsou 4 porce jako hlavní chod.
PŘÍPRAVA
- Sušené houby namočíte alespoň na půl hodiny do 200 ml studené vody.
- Kroupy přeberete a propláchnete ve studené vodě.
- Brambory nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
- Česnek pokrájíte na tenké plátky a na oleji ho orestujete dozlatova.
POSTUP
- Kroupy vsypete do tlakového hrnce, vlijete namočené houby i s vodou, ve které se máčely, přidáte olej, sůl a zalijete studenou vodou. Hrnec uzavřete, natlakujete a následně vaříte na mírném ohni 15 minut.
- Tlakový hrnec odstavíte z ohně a necháte ho ještě 10 minut zavřený. Pak hrnec otevřete a budete
v něm nadále vařit jako v klasickém hrnci (tj. už ho nebudete napevno zavírat tlakovou poklicí). - K uvařeným kroupám s houbami přilejete horký nesolený zeleninový vývar.
- Přidáte orestovaný česnek a pokrájené brambory. Dochutíte solí, pepřem, majoránkou, přivedete opět k varu a vše vaříte ještě cca 10 minut do změknutí brambor.
PRAKTICKÉ
- Pokud nejste zcela zběhlí ve vaření krup v tlakovém hrnci, podrobný návod si můžete přečíst zde.
- V běžném hrnci budete kroupy vařit do změknutí cca 30 – 40 minut.
- Při restování se česneku věnujte a míchejte ho,aby se nepřipálil a nezhořkl.
- Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte nebo používáte jiný druh vývaru či vývar z kostky, potřebné množství soli do polévky bude menší, než je uvedeno v receptu.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.