KROUPY ZAPEČENÉ SE SUŠENÝMI HOUBAMI (houbový kuba)

K vaření krup:
250 g krup (střední velikost, číslo 7)
25 g sušených hub (tři velké hrsti)
1 rovná kávová lžička soli
1 kávová lžička sádla
1 kávová lžička majoránky

K dochucení uvařených krup:
150 g cibule
4 veliké stroužky česneku (cca 14 g)
1 vrchovatá kávová lžička sádla na restování
1 rovná kávová lžička soli
1/4 rovné kávové lžičky pepře
1 rovná kávová lžička majoránky

Z uvedeného množství jsou 3 – 4 porce a je určeno do klasické koláčové formy o průměru 28 cm,
Celková energetická hodnota cca 1.140 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Sušené houby namočíte do vody – nejlépe přes noc, ale bude stačit i půlhodina.
  • Kroupy přeberete a propláchnete ve studené vodě.
  • Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
  • Česnek najemno posekáte.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Kroupy vložíte do hrnce, přidáte sůl, sádlo, majoránku a houby včetně vody, ve které se máčely.
  •  Zalijete studenou vodou a vaříte do změknutí krup. Řiďte se návodem na obalu – množství vody i čas vaření je odvislý od velikosti použitých krup.
  • Jesliže po uvaření zbude v kroupách nějaká nevstřebaná voda, tak kroupy přecedíte.
  • Pokud jste vlastníky tlakového hrnce, určitě ho použijte, budete mít uvařeno rychleji. Podrobný návod na vaření krup v tlakovém hrnci naleznete ZDE.
  • Na pánvi rozehřejete sádlo, přidáte cibuli a restujete, dokud nezačne zlátnout.
  • Přidáte česnek a ještě dále restujete, dokud není vše dozlatova a pak odstavíte z ohně.
  • Uvařené kroupy s houbami smícháte dohromady s orestovaným česnekem a cibulí.
  • Dochutíte pepřem, solí, majoránkou a směs přesypete do zapékací koláčové formy.
  • Pečete na 190 °C cca 25 – 30 minut.

Jako příloha se hodí něco kyselého – např. kysané zelí, domácí pickles nebo kimchi.

CHUŤOVÉ VARIANTY

S petrželkou :
pokud máte k dispozici čerstvou petrželku, určitě ji nasekanou přimíchejte k uvařeným kroupám a společně zapečte.

Se žampiony :
pokud nemáte sušené houby, použijte čerstvé žampiony – stačí je jen pokrájet a orestovat společně s cibulí a česnekem na jedné pánvi.

S masem :
přidejte cca 200 g uzeného masa nebo 200 g anglické slaniny, kterou pokrájíte na kostičky a orestujete společně s cibulí a česnekem.

Postní :
místo sádla použijete rostlinný olej a vynecháte masovou složku.

PRAKTICKÉ

  • Kroupová směs je mastná natolik, že zapékací formu nemusíte ani vymastit a ani vyložit pečícím papírem.