SUROVINY
- 30 g sušených hub (2 velké hrsti)
- 600 g brambor
- 100 g cibule (jedna středně velká)
- 200 g smetany ke šlehání 31%
- 25 g másla (plátek másla silný 1 cm)
- 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
- 1 rovná polévková lžíce soli
- větší špetka pepře
- 3 kávové lžičky jablečného octa
- 1 polévková lžíce sušeného kopru (nebo hrst kopru čerstvého)
- 800 ml horké vody
Vajíčková vložka:
- 4 vejce velikosti M
- 12 g másla (plátek másla silný 0,5 cm)
- větší špetka soli
- špetka pepře
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Celková energetická hodnota cca 2.200 kcal.
PŘÍPRAVA
- Houby namočíte přes noc do 300 ml studené vody (pokud zapomenete, bude stačit i půlhodina).
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Brambory oškrábete a nakrájíte na drobné kostičky o hraně cca 1 x 1 cm.
- Na pánvi z vajec a másla připravíte hodně vypečenou smaženici, kterou rozsekáte měchačkou na malé kousky.
POSTUP
- Na másle orestujete cibuli dozlatova.
- Přidáte namočené houby včetně vody, ve které se máčely, přivedete k varu a na mírném ohni vaříte 15 minut.
- Vlijete horkou vodu a smetanu, přidáte brambory, kmín, sůl a pepř.
- Přivedete k varu a vaříte do změknutí brambor cca 10 – 15 minut.
- Na závěr přidáte do poléky kopr, dochutíte octem, vsypete vaječnou vložku.
- 2 – 3 minuty provaříte a odstavíte z ohně.
PRAKTICKÉ
- Namísto jablečného octa můžete použít klasický lihový ocet.
- Ani u této polévky není záměrně nepřidána mouka v podobě jíšky či závaru – pokud chcete polévku krémovější, stačí jen část brambor vyndat z polévky, rozmixovat a vrátit zpět do polévky.
- Místo smažených vajec můžete dát do polévky vejce vařená natvrdo.
- Pokud chcete změnu nebo slavnostnější variantu polévky – můžete přidat ztracené vejce (viz foto).