SUROVINY
- 500 g rajčat
- 250 g červené čočky
- 200 g cibule
- vydušená zeleninová šťáva z receptu Dušené papriky s rajčaty a vejci – lečo
- 30 ml oleje
- 1/2 rovné polévkové lžíce soli
- špetka pepře
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.
Celková energetická hodnota cca 1 330 kcal.
PŘÍPRAVA
- Červenou čočku důkladně propláchnete studenou vodou a necháte na sítu okapat.
- Rajčata spaříte, oloupete a pokrájíte nahrubo.
- Cibuli pokrájíte nahrubo.
- Vydušenou zeleninovou šťávu doplníte do potřebného množství jednoho litru vroucí vodou (pokud tedy máte např. 550 ml zeleninové šťávy, přidáte 450 ml horké vody).
POSTUP
- Na oleji necháte zesklovatět cibuli.
- Přisypete červenou čočku a vše dohromady zprudka restujete cca 1 minutu. Po celou dobu restování mícháte – čočka se velmi ráda chytá dna hrnce a připaluje se.
- Přilijete vydušenou zeleninovou šťávu, přidáte pokrájená rajčata, osolíte, opepříte a počkáte, až opět vzejde var. Pak stáhnete plamen a vaříte na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí čočky.
- Odstavíte hrnec s polévkou z ohně, necháte ji trošku zchladnout a pak rozmixujete na hladký krém.
PRAKTICKÉ
- Oloupaná rajčata nemusíte krájet, stačí je rozemnout rukou – je to rychlejší a v ruce vám zůstane tvrdá středová část rajčete, kterou dle svých zvyklostí buď vyhodíte nebo posekáte.