POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY A RAJČAT

SUROVINY

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.
Celková energetická hodnota cca 1 330 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Červenou čočku důkladně propláchnete studenou vodou a necháte na sítu okapat.
  • Rajčata spaříte, oloupete a pokrájíte nahrubo.
  • Cibuli pokrájíte nahrubo.
  • Vydušenou zeleninovou šťávu doplníte do potřebného množství jednoho litru vroucí vodou (pokud tedy máte např. 550 ml zeleninové šťávy, přidáte 450 ml horké vody).

POSTUP

  • Na oleji necháte zesklovatět cibuli.
  • Přisypete červenou čočku a vše dohromady zprudka restujete cca 1 minutu. Po celou dobu restování mícháte – čočka se velmi ráda chytá dna hrnce a připaluje se.
  • Přilijete vydušenou zeleninovou šťávu, přidáte pokrájená rajčata, osolíte, opepříte a počkáte, až opět vzejde var. Pak stáhnete plamen a vaříte na mírném ohni pod pokličkou  cca 15 minut do změknutí čočky.
  • Odstavíte hrnec s polévkou z ohně, necháte ji trošku zchladnout a pak rozmixujete na hladký krém.

PRAKTICKÉ

  • Oloupaná rajčata nemusíte krájet, stačí je rozemnout rukou – je to rychlejší a v ruce vám zůstane tvrdá středová část rajčete, kterou dle svých zvyklostí buď vyhodíte nebo posekáte.