DÝŇOVÁ POLÉVKA S JABLKY, ČERSTVÝM ZÁZVOREM A KARI

cca 750 g dýně hokaido
150 g cibule (jedna větší)
1 stroužek česneku
2 středně velká jablka
40 g čerstvého zázvoru
50 g másla (nebo 2 polévkové lžíce oleje)
1 litr horké vody
1 polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
150 g  zakysané smetany (1 kelímek)
1 rovná kávová lžička kari
1 rovná kávová lžička soli
pepř nebo chilli dle chuti

Dýni pokrájíte na kostičky (já osobně ji i loupu, aby v polévce nebyla tvrdá vlákna).
Na kostičky pokrájíte i jablka.

Zpěníte máslo (nebo olej) a orestujete na něm najemno pokrájený  česnek , cibuli a zázvor.
Přidáte kari , které necháte jen zpěnit a hned přidáte pokrájenou dýni, jablka a vše dohromady restujete cca 10 minut.

Zalijete horkou vodou, přidáte sypký bujon a vaříte doměkka – cca 15 – 30 minut (záleží na tom, na  jak velké kostičky jste si nakrájeli dýni  – čím menší kostičky, tím dříve uvařeno).

Odstavíte z ohně, dochutíte solí, případně pepřem. Po chvíli přilijete zakysanou smetanu a vše důkladně dohladka rozmixujete ponorným mixérem.

A ti, kterým by se polévka zdála málo ostrá, si ji mohou na talíři dochutit ještě drceným chilli.

Tato polévka je hutná, přesnídávková, s lehce exotickou chutí.
Díky kari, zázvoru a ještě případnému chilli je nejen pikantní, ale má i zahřívací účinek – proto je velmi vhodná ke konzumaci za studených podzimních dnů.