ZAPEČENÝ CELER

SUROVINY

1 000 – 1 200 g bulvového celeru
250 ml smetany ke šlehání
150 g goudy
150 g kvalitní šunky
4 vejce velikosti M
10 ml rostlinného oleje
1 rovná kávová lžička soli do vajec
špetka pepře do vajec

Z uvedeného množství jsou 3 porce bez přílohy nebo až 6 porcí s přílohou.
Celková energetická hodnota cca 2 260 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou a nízkosacharidovou dietu.
Použitý pekáč má rozměry cca 37 x 24 cm.

PŘÍPRAVA

  • Bulvu celeru rozčtvrtíte, pokrájíte na plátky široké 1 cm a oloupete.
  • Celer vložíte do vroucí osolené vody (na 2 litry vody 1 polévková lžíce soli) a vaříte na mírném ohni pod pokličkou 5 minut. Pak hned scedíte a zchladíte studenou vodou.
  • Sýr nastrouháte nahrubo.
  • V míse prošleháte metličkou smetanu s vejci a následně přimícháte sýr, sůl a pepř.
  • Pekáč vyložíte pečícím papírem, který pomocí mašlovačky potřete olejem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do připraveného pekáče naskládáte polovinu předvařeného celeru.
  • Na celer pokladete šunku a navrstvíte druhou polovinu celeru.
  • Celý pekáč rovnoměrně zalijete smetanovou směsí s vejci.
  • Pečete v troubě na 190 °C cca 35 – 40 minut, případně do té doby dokud není celer měkký a jeho povrch dozlatova opečený.

Zapečený celer podáváte teplý jako hlavní chod bez přílohy. Jako případná příloha jsou vhodné vařené brambory či bramborová kaše. Studený zapečený celer můžete servírovat také jako neotřelý předkrm.

PRAKTICKÉ

  • Potření pečícího papíru olejem doporučuji nevynechat. Po upečení se vám budou jednotlivé porce lépe vyndávat z pekáče, protože vaječná směs nebude k pečícímu papíru tak výrazně přilepená.