Zapečené žampiony plněné vejcem, anglickou slaninou a sýrem

6 – 8 velikých žampionů (cca 500 – 600 g)
100 g anglické slaniny
50 g sýra typu eidam
2 vejce
2 jarní naťové cibulky (nebo malá hrst petrželky či pažitky)
sůl a pepř na dochucení

Žampiony omyjete a vyříznete nožičky, které pokrájíte nadrobno.

Na pánvi zpěníte na kousky nakrájenou anglickou slaninu, přidáte pokrájené nožičky hub, nakrájenou naťovou cibulku a cca 5 minut restujete.

Mezitím si rozšleháte vajíčka se solí, pepřem a polovinou nastrouhaného sýra. Vajíčka se sýrem vlijete do pánve ke slanině. Pokud místo jarní cibulky dáváte pažitku či petrželku, dejte ji na pánev až nyní společně s vajíčky. Mícháním vytvoříte směs konzistence smaženice a odstavíte z ohně.

Vajíčkovou směsí vrchovatě naplníte hlavičky žampionů.

Naplněné klobouky vyskládáte do zapékací mísy vymazané máslem a pečete v předehřáté troubě na 180°C cca 20 – 25 minut.

Asi 10 minut před koncem pečení kloboučky žampionů ještě posypejte druhou polovinou sýra a nechejte zapéct.

Žampiony jsou velmi chutné z bramborovou kaší a nebo s bramborovými dukáty.