ZAPEČENÉ ŽAMPIONY PLNĚNÉ VEJCEM, ANGLICKOU SLANINOU A SÝREM

SUROVINY

500 g žampionů
100 g anglické slaniny vcelku
50 g sýra velku typu eidam nebo gouda
2 vejce velikosti M
2 tenké jarní naťové cibulky
1/2 kávové lžičky soli
větší špetka pepře
trošku másla (5 g) nebo oleje na vymazání zapékací misky

Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní chod bez přílohy nebo 3 – 4 porce s přílohou.
Celková energetická hodnota cca 810 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou a nízkosacharidovou dietu.

PŘÍPRAVA

  • Žampiony omyjete a vyříznete nožičky, které pokrájíte nadrobno nebo posekáte v sekáčku na zeleninu.
  • Anglickou slaninu pokrájíte na drobné kostičky.
  • Sýr nastrouháte najemno.
  • Naťovou cibulku pokrájíte nadrobno.
  • Vajíčka rozmícháte se solí, pepřem a polovinou nastrouhaného sýra.
  • Zapékací misku vymažete tukem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Na pánvi zpěníte pokrájenou anglickou slaninu, přidáte nožičky hub, naťovou cibulku a cca 5 minut restujete.
  • Vajíčka se sýrem vlijete do pánve ke slanině. Mícháním vytvoříte směs konzistence smaženice a odstavíte z ohně.
  • Vajíčkovou směsí vrchovatě naplníte klobouky žampionů.
  • Naplněné žampiony vyskládáte do zapékací misky a pečete v předehřáté troubě na 190 °C cca 20 – 25 minut.
  • Cca 10 minut před koncem pečení klobouky žampionů ještě posypejte druhou polovinou sýra a dopečete.

Žampiony jsou velmi chutné z bramborovou kaší, bramborovými dukáty nebo ranými pečenými bramborami.

PRAKTICKÉ

  • Pokud máte možnost, tak při nákupu vybírejte žampiony větší až velké. Plní se výrazně snadněji než drobné hlavičky.
  • Místo jarní cibulky můžete použít malou hrst najemno pokrájené pažitky či petrželky, kterou přidáte do pánve (na rozdíl od jarní cibulky) až společně s vajíčky.
  • Žampiony můžete zapéct v klasické koláčové formě o průměru 28 cm, uvedené množství žampionů se do ní obvykle vejde.