SUROVINY
250 g těstovin
100 g anglické slaniny vcelku
200 ml smetany ke šlehání 33 % (šlehačky)
50 g sýra parmezánového typu (např. Grana Padano)
1 vejce
2 středně velké stroužky česneku (10 g)
1/2 rovné kávové lžičky soli
Z uvedeného množství jsou dvě velké porce.
Celková energetická hodnota cca 2 100 kcal.
PŘÍPRAVA
- Anglickou slaninu pokrájíte na drobné kostičky 1 x 1 cm.
- Sýr najemno nastrouháte.
- Česnek pokrájíte na plátky a posekáte nadrobno.
- V misce smícháte šlehačku, vejce, sýr a sůl.
POSTUP
- Na pánev dáte anglickou slaninu a restujete do té doby, dokud nezačne zlátnout.
- Přidáte česnek a ještě chvíli restujete, dokud nezezlátne i česnek.
- Obsah pánve přesunete na talíř a ubrouskem odsajete případný přebytečný tuk.
- Těstoviny uvaříte dle návodu na obalu a scedíte.
- Do pánve po slanině vlijete smetanovou směs a na mírném ohni zahřejete k varu – průběžně mícháte, aby nevznikly hrudky. Jakmile vzejde var, odstavíte z ohně.
Těstoviny na talíři přelijete sýrovou omáčkou, posypete kostičkami anglické slaniny s česnekem a hned podáváte.
PRAKTICKÉ
- Pokud by anglická slanina pustila hodně tuku, tak ho odstraňte – v pánvi bude dostačující množství o objemu jedné polévkové lžíce tuku. Pokud by naopak nepustila žádný, přidejte trochu másla.
- Masovou složku můžete vynechat a těstoviny s omáčkou na talíři ještě posypat strouhaným parmezánem.
- K omáčce jsou vhodné těstoviny spirálového tvaru (např. fusilli) nebo těstoviny typu mafaldine (dlouhé těstoviny se zvlněnými „volánkovými“ okraji), protože na nich, díky jejich tvaru, omáčka ulpí a krásně drží.