TĚSTOVINY SE SÝROVOU OMÁČKOU A ANGLICKOU SLANINOU

SUROVINY

  • 250 g těstovin
  • 100 g anglické slaniny vcelku
  • 200 ml smetany ke šlehání 33 % (šlehačky)
  • 50 g sýra parmezánového typu (např. Grana Padano)
  • 1 vejce
  • 10 g česneku (2 středně velké stroužky)
  • špetka soli

Z uvedného množství jsou dvě velké porce.
Celková energetická hodnota cca 2 100 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Anglickou slaninu pokrájíte na drobné kostičky 1 X 1 cm.
  • Sýr nastrouháte.
  • Česnek pokrájíte na plátky a posekáte nadrobno.
  • V misce smícháte šlehačku, vejce a sýr a sůl.

POSTUP

  • Na pánev dáte anglickou slaninu restujete do té doby, dokud nezačne zlátnout.
  • Přidáte česnek a ještě chvíli restujete, dokud nezezlátne i česnek.
  • Obsah pánve přesunete na talíř a ubrouskem odsajete případný přebytečný tuk.
  • Těstoviny uvaříte dle návodu na obalu a scedíte.
  • Do pánve po slanině vlijete smetanovou směs a na mírném ohni zahřejete k varu – průběžně mícháte, aby nevznikly hrudky. Jakmile vzejde var, odstavíte z ohně.

Těstoviny na talíři přelijete sýrovou omáčkou, posypete kostičkami anglické slaniny s česnekem a hned podáváte.

VARIANTA BEZ MASA

Masovou složku můžete vynechat a místo ní těstoviny s omáčkou na talíři posypat strouhaným parmezánem.

PRAKTICKÉ

  • Pokud by anglická slanina pustila hodně tuku, tak ho odstraňte – v pánvi bude dostačující množství o objemu jedné polévkové lžíce tuku.
  • K omáčce jsou vhodné těstoviny spirálového tvaru (např. fusilli) nebo těstoviny typu mafaldine (dlouhé těstoviny se zvlněnými „volánkovými“ okraji), protože na nich díky jejich tvaru ulpí a krásně drží omáčka.