
SUROVINY
500 g těstovin z tvrdé pšenice (nejlépe typ eliche nebo fusilli)
60 g česneku (1 středně velká palička)
150 g sušených rajčat naložených v oleji
150 g černých oliv bez pecek
60 -70 g otrhaných lístků hladkolisté petrželky (3 veliké vrchovaté hrsti)
50 ml olivového oleje
1 rovná kávová lžička soli
Z uvedeného množství je 4 – 6 porcí.
Celková energetická hodnota cca 2 790 kcal.
PŘÍPRAVA
- Česnek pokrájíte na tenké plátky, které ještě posekáte nadrobno.
- Sušená rajčata pokrájíte na malé kousky.
- Olivy pokrájíte na kolečka.
- Otrhanou petrželku posekáte nahrubo.
- Těstoviny uvaříte dle návodu.
POSTUP
- Na oleji orestujete česnek dozlatova – průběžně po celou dobu mícháte, aby se nespálil (tj. nezhnědl a tudíž nezhořkl).
- Vsypete rajčata, olivy a za občasného zamíchání necháte suroviny 3 minuty prohřát.
- Přidáte petrželku, osolíte a mícháte do té doby, dokud petrželka nezavadne a nezmenší svůj objem.
- Přiklopíte pokličkou a za občasného míchání dusíte na mírném ohni cca 10 minut, aby petrželka změkla a prolnuly se chutě.
Směs z pánve smícháte s uvařenými těstovinami a hned podáváte.
PRAKTICKÉ
- Těstoviny můžete v horkých letních dnech konzumovat i zastudena jako těstovinový salát.
- Tento recept oceníte především tehdy, když máte na zahrádce nadúrodu petrželky, se kterou si už nevíte rady :).