TĚSTOVINY SE SUŠENÝMI RAJČATY, OLIVAMI A PETRŽELKOU

SUROVINY

500 g těstovin z tvrdé pšenice (nejlépe typ eliche nebo fusilli)
60 g česneku (1 středně velká palička)
150 g sušených rajčat naložených v oleji
150 g černých oliv
60 -70 g otrhaných lístků hladkolisté petrželky (3 veliké vrchovaté hrsti)
50 ml panenského olivového oleje
1 rovná kávová lžička soli

Z uvedeného množství je 4 – 6 porcí.
Celková energetická hodnota cca 2 790 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Česnek pokrájíte na tenké plátky, které ještě posekáte nadrobno.
  • Sušená rajčata pokrájíte na malé kousky.
  • Olivy pokrájíte na kolečka.
  • Otrhanou petrželku posekáte nahrubo.

POSTUP

  • Těstoviny uvaříte dle návodu.
  • Na oleji orestujete česnek dozlatova – průběžně mícháte, aby se nespálil a nezhořkl.
  • Vsypete rajčata, olivy a za občasného zamíchání necháte suroviny 3 minuty prohřát.
  • Přidáte petrželku, osolíte a mícháte do té doby, dokud petrželka nezavadne a nezmenší svůj objem.
  • Přiklopíte pokličkou a za občasného míchání dusíte cca 10 minut, aby petrželka změkla a prolnuly se chutě.

DOKONČENÍ

Směs z pánve smícháte s uvařenými těstovinami a hned podáváte.

VARIACE
Těstoviny můžete konzumovat i studené jako těstovinový salát.
V horkých letních dnech můžou být chutným studeným obědem nebo večeří.