SLANÝ KOLÁČ S ŘAPÍKATÝM CELEREM A MOZZARELLOU

Přidáno dne 05.02.2017

1 balení rozváleného listového těsta (cca 275 g)
250 – 300 g řapíkatého celeru (cca 5 stonků)
200 g zakysané smetany
2 vejce
125 g mozzarelly
1 kávová lžička sušeného česneku
1/2 kávové lžičky soli

Uvedené množství je na klasickou koláčovou formu o průměru 28 cm.

Řapíkatý celer očistíte a kdo je zvyklý loupat, též oloupe.
Jednotlivé stonky pokrájíte na třetiny a v páře vaříte 5 minut.
Až řapíkatý celer trochu zchladne, pokrájíte ho na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.

Mozzarellu též pokrájíte na drobné kostičky.

Zakysanou smetanu smícháte s vejci, přidáte pokrájenou mozzarellu, sušený česnek, sůl a vše důkladně promícháte.

Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem a vložíte vyválené těsto, kterým pokryjete i okraj formy, zbytek těsta odstraníte nožem.
Těsto na dně formy několikrát propícháte vidličkou, aby dobře lístkovalo, aby mohla při pečení unikat pára a netvořily se bubliny.

Těsto  zalijete smetanovou směsí a na ni rozložíte nadrobno pokrájený řapíkatý celer.

Z  odřezků těsta můžete pokrájet proužky (nebo jiné tvary) a položit je v závěru na koláč.

Vložíte do předem vyhřáté trouby a pečete dozlatova dle zvyklosti.
U listového těsta je velká potíž říci, jak dlouho a na kolik stupňů péci – každá  trouba ho peče jinak…
Osobně ve své plynové troubě peču takto :
nechám rozehřát troubu na 180 °C, koláč vložím do trouby a zvýším teplotu na 200 °C – takto peču 10 minut.
Poté snížím teplotu na 180 °C a dopékám ještě cca 15 – 20 minut – ke konci hlídám.

Koláč je chutný teplý i studený.

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *