SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ S KŘENEM A JABLKY

SUROVINY

500 g kysaného zelí
500 g jablek
150 g cibule (jedna středně velká)
1 vrchovatá lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
2 polévkové lžíce olivového oleje

Z uvedeného množství je 4 – 6 porcí salátu.
Celková energetická hodnota cca 750 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Kysané zelí vložíte do cedníku a necháte vykapat přebytečný lák.
    Pokud je zelí velmi kyselé, propláchnete ho studenou vodou a necháte vykapat.
  • Jablka nastrouháte nahrubo.
  • Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
  • Křen nastrouháte.

POSTUP

  • Zelí překrájíte na menší kousky do mísy.
  • Přidáte jablka, cibuli, křen, vlijete olej a vše důkladně promícháte.
  • Pokud čas dovolí, nechte salát alespoň hodinu odležet, aby se jednotlivé chutě prolnuly.

Salát můžete konzumovat samotný, ale je obzvlášť vhodný jako příloha k čočce, k čočkovým karbanátkům nebo pečenému masu.

PRAKTICKÉ

  • Tento salát je díky kysanému zelí a křenu významným zdrojem vitamínu C a je skvělou prevencí i bojovníkem proti nachlazení.
  • Pokud potřebujete zmírnit kyselost salátu, nastrouhejte do něj ještě mrkev.